emg home
RSS

Šoškić: Inflacija će biti u planiranim okvirima, a kurs stabilan

11. april 2011. | 11:59 13:59

Izvor: Emg.rs

Guverner Narodne banke srbije Dejan Šoškić rekao je da je inflacija u prva tri meseca bila 5,5 odsto, a da su regulisane cene povećane, računajući poskupljenje struje, 7,5 odsto. To je, kako je naglasio, pola procentna poena više nego što je dogovoreno s Vladom. „Vlada, prema tom dogovoru, više nema prostora za korekcije cena koje reguliše“, istakao je Šoškić.

On je ponovio da očekuje da od sredine godine stopa inflacije počne da pada, a do kraja godine uđe u ciljane okvire od četiri odsto plus-minus 1,5 odsto. „Dominantno učešće u inflaciji imaju cene industrijsko-prehrambenih proizvoda i voća i povrća. To je zabrinjavajuće jer smo zemlja koja je uvek proizvodila hrane više nego što joj je potrebno. Zbog toga nije normalno da odatle dolaze inflatorni pritisci“, naglasio je Šoškić.

On misli da reprogramiranje kredita stanovništvu neće biti generator inflacije jer veruje da će ta olakšica samo omogućiti ljudima da izmiruju svoje obaveze. „Ti građani neće moći dodatno da se zaduže“, kazao je on.

Šoškić je rekao da postoje pozitivni trendovi u domenu uvoza i izvoza, ali je istakao da bi trebalo povesti računa o izvozu neprerađenih poljoprivrednih proizvoda. „Rast izvoza neprerađenih poljoprivrednih proizvoda izaziva nestašice na domaćem tržištu, što za posledicu ima rast cena te robe“, kazao je on.

Guverner je rekao i da nema smisla subvencionisati proizvodnju koja najviše odlazi u izvoz. „Od subvencija bi najviše koristi trebalo da imaju proizvođači i domaći potrošači jer je to novac poreskih obveznika. Kad se ti proizvodi izvezu najveću korist imaju posrednici u otkupu i krajnji kupci“, objasnio je guverner.

Šoškić je rekao da je do apresijacije dinara došlo zbog rasta referentne kamatne stope i zainteresovanosti stranih investitora za kupovinu Trezorskih zapisa. „Nema razloga ni za zadovoljstvo niti za strepnju. Ne očekujemo bitnu destabilizaciju kursa“, kazao je on.

Šoškić je naveo i da je od januara 2010. opalo učešće zajmova indeksiranih u devizama u kreditima sa 75,5 odsto na 68,7 odsto.

Rast bruto domaćeg proizvoda bi u 2011, prema procenama NBS-a, trebalo da bude oko tri odsto.

 

Drakulić: Sadašnja politika ubija izvoznu privredu

Privrednik Zoran Drakulić saopštio da bi premijer i guverner trebalo da vode odgovornu monetarnu i privrednu politiku, a ne da, kako je naveo, sadašnjom politikom ubijaju i ono malo zdrave izvozne privrede i da se stavljaju u funkciju bankarskog i uvozničkog lobija.

„Banke ovih dana objavljuju najbolje profite, a privreda je u kolapsu. Pitanje je da li se samo politikom kursa može očuvati inflacija. Bolja je i veća inflacija ako je ona u funkciji privrednog rasta, proizvodnje i izvoza“, smatra Drakulić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>