emg home
RSS

Šoškić: Inflacija će ostati na planiranom nivou (VIDEO)

15. septembar 2010. | 12:58 14:09

Izvor: Emg.rs, Beta

Inflacija je u avgustu veća od očekivane zbog značajnog rasta cena hrane, ali NBS će reagovati na „poljoprivredni šok“ cena i obezbediti da do kraja godine inflacija bude u predviđenim granicama, rekao je Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije.

„Monetarna politika ne reguje da bi sprečila rast cena već da bi sprečila tkz. prenosni efekat. NBS će povećanjem restriktivnosti sprečiti prelivanje rasta cena ovih proizvoda na inflatorna očekivanja i na ostale cene, kako bi postigla svoje srednjoročne ciljeve u pogledu inflacije“, rekao je guverner.

       

Rast potrošačkih cena u avgustu iznosio je 1,4 odsto, što je psoledica značajnog rasta cena prerađene hrane u okviru bazne inflacije.

Međugodišnja inflacija je u avgustu iznosila 6,6 odsto. Visok nivo cena poljoprivrednih proizvoda ključni je uzrok rasta cena hrane.

Šoškić je rekao da se može očekivati i da će cene poljoprivrednih proizvoda u 2011. manje rasti, imajući u vidu da se tokom 2010. prilično uvećane.

Najavljeno odmrzavanje plata i penzija u januaru iduće godine će doprineti rastu inflacije u 2011. godini od 0,3 do 0,4 odsto, procenio je guverner.

Guverner je rekao da je tokom ove godine smanjeno učešće kredita indeksiranih u stranoj valuti za dva procentna poena na 73 odsti u julu.

Šošklić je rekao da je rast izvoza u drugom tromesečju ove godine bio 22 odsto, dok je uzvoz povećan za 11 odsto.

Priliv stranih investicija nije zadovoljavajući jer je njihova neto vrednost u drugom tromesečju bila samo 140 miliona evra, dok su se preduzeća i banke razdužile u vrednosti od oko 700 miliona evra.

Šoškić je rekao da če, ukoliko MMF odobri petu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, Centralna banka od raspoložive tranše od 380 miliona evra povući samo 55 miliona evra.

 

Cvetković: Inflacija će biti u planiranom okviru


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će stopa inflacija ove godine biti u planiranom okviru od šest odsto, plus minus dva odsto.

On je novinarima u Bačkom Magliću kazao da Vlada ima aktivnu politiku po pitanju cena osnovnih namirnica i da će učiniti dodatni napor da zaštiti najsiromašnije delove stanovništva.

Cvetković je podsetio da je iz Robnih rezervi plasirano ulje po nižim cenama i pozamljeno brašno pekarima za proizvodnju jeftinog hleba "sava".

Premijer je kazao i da su Vlada Srbije i sindikati u stalnom kontaktu na nivou resornog ministarstva i razgovaraju o problemima zbog kojih su najavljeni protesti radnika.

Sindikata su najavili proteste zahtevajući socijalni dijalog potpistivanje i primenu granskih ugovora i strategiju privatizacije javnih komunalnih preduzeća.

Jedan od ključnih problema, rekao je Cvetković, predstavlja potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i taj problem je teško rešiti jer su stavovi poslovaca i sindikata različiti.

Vlada pokušva da bude posrednik između te dve grupe, kazao je Cvetković i dodao da očekuje da će problemi biti uspešno rešeni.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>