emg home

RSS

Bivši akcionari: Umanjena vrednost Poštanske štedionice

15. septembar 2010. | 15:26

Izvor: Beta

Banka Poštanska štedionica oštećena je za 100 miliona evra prilikom pripajanja Privredne banke "Pančevo", izjavio je danas advokat bivših malih akcionara Poštanske štedionice Branko Pavlović.On je na konferenciji za novinare kazao da je vrednost Poštanske štedionice koja je u većinskom državnom vlasništvu, potcenjena da bi se slovačkom tajkunu Mariju Hofmanu omogućilo da sa manje novca dokapitalizuje tu banku i zaradi prilikom kasnije prodaje banke.

Advokatska kancelarija Branka Pavlovića zastupa male akcionare Poštanske štedionice, koji su posedovali oko jedan odsto akcija i bili primorani da ih prodaju u postupku predviđenom za nesaglasne akcionare nakon spajanja banaka.

Pavlović je naveo da je revizorska kuća Dilojt u pripremi pripajanja procenila da je vrednost Poštanske štedionice 64 miliona evra, odnosno oko četiru puta veća od godišnjeg profita banke koji iznosi 14 miliona evra.

Uobičajeno je da se vrednos banke, istakoa je, određuje na nivou od 10 do 15 godišnjih profita.

Pavlović je naveo i da je prilikom pripajanja određeno da akcionari Privredne banke Pančevo daju 2,7 akcija za jednu akciju Poštanske štedionice ističući da se revizorska kuća KPMG usprotivila toj proceni, ali da su akcionari i pored toga usvojili odluku o pripajanju na Skupštini 13. jula.

"To što je na skupštini akcionara i pored priimedbi revizora izglasano pripajanje Privredne banke Pančevo znači da negde sa strane postoji tako dramatična privatni interas da se po svaku cenu izgura niska cena Poštanske štedinice", kazao je on.

To se ne može objasniti drugačije, naeveo je Pavlović, nego da se čeka drugi korak na osnovu ranijih kontakata sa Mariom Hofmanom iz Slovačke da bi mu se omogućilo da uđe u Poštansku štedionicu.

Pavlović je kazao i da se Mario Hofman, kontroverzana ličnost protiv koje vode istrage pred Britanskim parlamentom i drugim institucijama, sastajao sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je upoznat sa čtiavim slučajem oko Poštanske štedionice.

Advokat Branko Pavlović je kazao i da je u ima klijenata guverneru Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću danas podneo zahtev za poništenje odobrenje o spajanju Poštanse štedionice i Privredne banke Pančevo zbog nerealne procene vrednsti.

On je optužio i Agenciju za osiguranje depozita Srbije i poslovodstvo Poštanske štedionice da su odgovorni za umanjenje vrednosti te banke. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Akcije

Kompanije: Poštanska štedionica, Privredna banka Pančevo


Unesite tekst komentara:

15. septembar 2010. 19:35:01

| VLADA

0

DRZAVA JE UGASILA PRIVREDNU BANKU PANCEVO DA BI PO TRECI PUT PRODALI AZOTARU.OCISTILI KREDIT AZOTARI I BANKU POSLALI U ISTORIJU.HVALA

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Cvetković: Insistiraćemo na profesionalizaciji upravljanja

    24. oktobar 2011. 14:10 |

  • Akcije grčkih banaka u velikom padu

    24. oktobar 2011. 14:10 |

  • Menadžment AIK-a revidirao očekivanu dobit

    05. oktobar 2011. 15:10 |