emg home
RSS

Menadžment AIK-a revidirao očekivanu dobit

05. oktobar 2011. | 15:15

Izvor: Sinteza invest group, Wise Broker

Upravni odbor niške AIK banke je predložio otkup 2,88 odsto sopstvenih akcija (251.157 komada) iz sredstava neraspoređene dobiti, u vrednosti od 756 miliona dinara (7,5 miliona evra), saopštila je ta banka. 

Na vanrednoj skupštini akcionara 11. oktobra raspravljaće se o sticanju stopstvenih akcija koje će se sticati na organizovanom tržištu. Cene će odrediti upravni odbor na osnovu javnih informacija o ostvarenom trgovanju, navedeno je u predlogu odluke.

Na predstojećoj vanrednoj skupštini akcionara, vlasnicima akcija biće predstavljen i revidiran plan poslovanja ove bankarske ustanove s obzirom da „deo polaznih pretpostavki nije ostvaren“, pre svega što se tiče makroekonomskih pokazatelja i kretanja kursa (čelnici AIK-a su prognozirali kurs od 115 dinara za jedan evro na kraju 2011. godine).

Revidiranim bilansom uspeha očekuje se ostvarenje dobiti pre oporezivanja od 4 milijardi dinara, dok je prethodnim planom predviđan bruto dobitak od 7,1 milijare dinara. Gotovo sve značajnije pozicije u bilansu uspeha su projektovane na niži nivo pa se na godišnjem nivou sada očekuje prihod od kamata od 13,1 milijarda dinara (pad od 16,3 odsto u odnosu na raniji plan) odnosno prihod od naknada i provizija od 1,04 milijarde dinara (pad od 15,4 odsto). Novim planom su eliminisani negativni efekti po osnovu kursnih razlika, dok su rebalansom troškovi rezervisanja pali sa ranije predviđenih 3,1 na 2,4 milijarde dinara.

Revidiranim bilansom stanja na kraju godine očekuje se dostizanje bilansne aktive od nepunih 146 milijardi dinara, dok je inicijalnim planom očekivana aktiva na kraju 2011. godine bila 164,5 milijardi dinara. Ukoliko se ovaj rebalans plana i ostvari, AIK će tekuću godini okončati sa rastom aktive od 3,1 odsto.

Uprkos tome što je na početku protekle sedmice obelodanjeno sazivanje vanredne skupštine AIK-a i najavljena kupovina sopstvenih akcija, ova hartija na Beogradskoj berzi izgubila je 4 procenta na vrednosti, spustivši se na nivo od 1.920 dinara. Na ovoj ceni tržišna kapitalizacija AIK banke iznosi 16,74 milijarde dinara (165,2 miliona evra).

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Akcije

Kompanije: AIK banka


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>