emg home
RSS

NBS: Opale devizne rezerve

16. septembar 2010. | 12:57 13:24

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u avgustu opale za 79,7 miliona evra i 31. avgusta iznosile 10 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka.

Najveći uticaj na smanjenje deviznić rezervi NBS u toku avgusta imali su neto prodaje deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 182,5 miliona evra, i isplata stare devizne štednje u iznosu od 14 miliona evra, piše u saopštenju.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iznosile su 31. avgusta 5,1 milijardu evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju avgusta iznosile 12,6 milijardi dolara i takav njićov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 442 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana avgusta iznosile 1,5 milijardi evra, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,6 milijardi evra, odnosno 14,6 milijardi dolara.

NBS navodi da su u toku avgusta ostvarene pozitivne međuvalutne promene nastale zbog smanjenja vrednosti evra u odnosu na dolar, kao i rast cene zlata i tržišne vrednosti stranić hartija od vrednosti, u ukupnom iznosu od 153,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 864,1 milion evra i bio je za 145,6 miliona evra vecći nego u pretćodnom mesecu. Za osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,2 milijarde evra.

U toku avgusta radi obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranić dnevnić oscilacija kursa dinara prema evru NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 192,5 miliona evra, a kupila 10 miliona evra.

U toku avgusta zabeleženo je nominalno jačanje dinara prema evru za 1,1 procenat.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

17. septembar 2010. 08:45:20

| + Nikola S Munjas BA

0

....PRESIPANJE IZ SUPLJEG U PRAZNO !!!!
...OVDE NEKO DANAS A NE SUTRA TREBA DA KAZE...BEZ MONARHIJE - MOTIKE I RADA..
NEMA HLEBA..NI POGACE !
...STROGO OSTRO..I ..to the point !
...NEMOZE TELO BEZ GLAVE DA SE JOS DUGO KOPRCA !
...Sramota DA JE TAKO..A.TAKOJE ..OVAJ NAROD JE NAVIKAO NA CVSTU RUKU...
....Demokratija...za Njega...Je Anarhija...On To NERAZUME..Svi Ce Se uzajamno Poubijati..
...jer im je CAR..NOVAC..A NE BOG!
....NESTACEMO DA BI POSTALI !!!!

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>

Povezani naslovi