emg home
RSS

Marković: Inflacija u planiranim okvirima

16. septembar 2010. | 13:21

Izvor: Emg.rs

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je da se inflacija vratila u planirane okvire, ali da je NBS zabrinuta zbog brzine kojom se ona povećala.

Inflacija je, prema njegovim rečima, u avgustu na međugodišnjem nivou iznosila 6,6 odsto, što jeste bio cilj centralne banke za prošli mesec, ali je ona povećana 1,4 odsto u odnosu na jul.

Viceguverner je ponovio da jeosnovni razlog za povećanje inflacije rast cena hrane i poljoprivrednih proizvoda. Marković je napomenuo da „poljoprivredni šok ima kratkoročni uticaj, te zbog toga Narodna banka očekuje da će inflacija 2011. iznositi 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Marković je rekao da je privredni rast u Srbiji relativno spor i da građani i privreda teško mogu osetiti efekte tog oporavka.

„Privredni rast u Srbiji je spor, ali održiv. Rast od 1,5 odsto BDP-a teško da može uticati na povećanje životnog standarda građana. Narodna banka očekuje da će sledeće godine rast BDP-a iznositi tri odsto i da će se do 2013. povećati na pet odsto što će za Srbiju biti održivo“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, on je rekao da u okviru privrednog rasta od 1,5 odsto NBS očekuje da izvoz čini 1,3 procentna poena.

Viceguverner je posetio da je dinar od maja do kraja jula opao oko šest odsto u odnosu na evro.

Prema njegovim rečima, postoje težnje pojedinih država da se uvedu takse na bankarsko poslovanje, ali se NBS protivi tome i smatra da nema opravdanja za takve zahteve.

Marković je rekao da se krediti privredi i dalje povećavaju, a da je od marta do jula ove godine uvećan udeo dinarskih kredita.

„Udeo deviznih kredita u tom periodu smanjio se za oko tri procentna poena, sa više sedamdeset pet odsto na 72,5 procenta, što nije malo“, zaključio je viceguverner.

Marković je rekao da ukupni depoziti u Srbiji trenutno iznose 6,5 milijardi evra, što je istorijski najviši nivo. U predstojećoj nedelji štednje, on je poručio bankama da bi Centralna banka želela da taj promotivni period bude u znaku dinarske štednje. Ukazujući na analize o isplativosti dinarske i devizne štednje, Marković je rekao da se u najvećem broju slučajeva isplatilo štedeti u dinarima.

„Ako ne uvek, onda u većem broju slučajeva posmatrajući dinarsku i deviznu štednju, kao i period ročnosti, pokazalo se da je isplativije štedeti u domaćoj valuti“, rekao je Marković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, Krediti

Ličnosti: Bojan Marković

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>