emg home

RSS

Novo suđenje Haradinaju iduće godine

23. septembar 2010. | 17:29

Izvor: Beta

Grad: Hag

Novo suđenje bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998, počeće pred Tribunalom u Hagu iduće godine, odlučeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, apelaciono veće Tribunala naložilo je krajem jula da suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i LJahu Brahimaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Tim tačkama, optuženima se na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumano postupanje prema pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998.

Delimično ponavljanje suđenja naloženo je zato što na prvom procesu nisu saslušana dva ključna svedoka, bivši pripadnici OVK, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike danas je tužiocima dao rok do 21. oktobra da saopšte da li će ti svedoci - Šefćet Kabaši i drugi, čiji je identitet zaštićen - dati iskaze na novom procesu.

Tužioci će do 30. novembra morati da sudskom veću dostave spisak svedoka i dokaza koje nameravaju da izvedu, kao i svoj pretprocesni podnesak.

Rok za odbranu da učini isto, sudija je odredio za 14. decembar. Po odluci sudije Molotoa, tužilaštvo će do 28. oktobra morati da objavi novu optužnicu po kojoj će Haradinaju i saoptuženima biti suđeno.

Prvooptuženi Haradinaj je, preko branioca Rodnija Diksona, izrazio želju da "suđenje počne što pre, ako je moguće do kraja godine".

Branilac drugooptužnenog Baljaja, Gregor Gaj Smit ocenio je da će novo suđenje moći da bude kratko zato što će u žiži biti samo dvojica svedoka.

Tužilac Pol Rodžers zadržao je, međutim, pravo da pred sudije izvede i svedoke koji nisu svedočili na prvom suđenju.

Haradinaja je Euleks uhapsio 21. jula u Prištini, dan pre izricanja žalbene presude. Zahtev Haradinaja da bude pušten na slobodu do novog suđenja, Tribunal je nedavno odbio.

Prvostepenom presudom, izrecenom pocetkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuzeni Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tacaka optuznice za zlocine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Decana 1998. Trećeoptuženi Brahimaj osuden je na sest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Haradinaj je, po optužnici, 1998-99 bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi', a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK.

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali da nije dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi