emg home
RSS

Tribunal negira da su ubijeni svedoci protiv Haradinaja

06. septembar 2011. | 14:38

Izvor: Beta

Grad: Hag

Tribunal u Hagu je danas ponovo negirao da je ubijen bilo koji od svedoka na suđenju bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju, demantujući napise beogradskih medija koji su preneli suprotne tvrdnje izvora bliskih Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu."Neki mediji u Srbiji su prošle nedelje objavili listu osoba koje su navodno ubijene zbog toga što su bile svedoci u slučaju Ramuša Haradinaja... Kao što smo već nekoliko puta ponovili, navodi da je iko od svedoka koji su svedočili u predmetu protiv Haradinaja i ostalih ubijen su apsolutno pogrešne", piše u saopštenju Tribunala.

Više beogradskih medija je prošle sedmice objavilo spisak od 40 ubijenih na Kosovu od 1999, pozivajući se na izvore bliske Tužilaštvu za ratne zločine koji su sugerisali da su to bili svedoci protiv Haradinaja.

U današnjem saopštenju, Tribunal je, međutim, naglasio da "nijedna od osoba pomenutih u listi nije bila u programu zaštite svedoka Tribunala, niti je bilo koja od njih bila pod merama zaštite koje je Tribunal odredio u slučaju Haradinaj".

"Neka od ubistava koja se navode, dogodila su se pre no što je Tribunal započeo istragu protiv Haradinaja i drugih optuženih u tom predmetu. Pored toga, neke od osoba koje se pominju u listi navedene su da su bile svedoci u postupku pred sudom u Prištini, što je suđenje u kome Tribunal nije imao bilo kakvog udela", stav je suda u Hagu.

Po Tribunalu, jedina osoba "koja je bila planirana da bude pozvana kao svedok na suđenju Haradinaju" bio je Kujtim Beriša, koji je "poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine u Podgorici".

"Nadležni organi Crne Gore su istražili ovaj incident i prema informacijama koje smo dobili, nisu nađeni dokazi da je ta saobraćajna nesreća bila nameštena", ukazao je Tribunal.

Podvukavši da "u potpunosti razume i prihvata da javnost Srbiji ima legitiman interes da zna šta se događa na suđenjima u Hagu što uključuje i interesovanje za bezbednost svedoka", Tribunal je, na kraju saopštenja, ponovo ukazao da su "tvrdnje da su ljudi koji su postali svedoci Tribunala ubijani - jednostavno netačne".

Pre no što su beogradski mediji objavili spisak navodnih ubijenih svedoka, Tribunal je 31. avgusta saopštio da nijedan svedok sa suđenja Haradinaju i drugom zapovedniku OVK Fatmiru LJimaju nije bio ubijen.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je prethodno beogradskom dnevniku "Kurir" da je "više od 40 svedoka u procesu Haradinaj i Ljimaj ubijeno ili zastrašeno".

Predstavnca Tribunala Nerma Jelačić negirala je tada i "netačne izveštaje u vezi sa sistemom zaštite svedoka" u Hagu, tvrdeći da nije ubijena nijedna osoba koja je bila pod zaštitom.

"Nije ubijena nijedna osoba sa spiska svedoka ili kojoj je MeÄ‘unarodni sud odobrio zaštitne mere u ova dva predmeta", podvukla je Jelačić u osvrtu na "netačne izveštaje u vezi sa sistemom zaštite svedoka" Tribunala koje su "poslednjih dana objavili neki mediji u Srbiji".

Osvrćući se na tvrdnje da zaštitne mere nisu primenjene na Šefćeta Kabašija (Sefqet Kabashi), ključnog svedoka u predmetu Haradinaj, Jelačićeva je podvukla da se sam Kabaši javno odrekao zaštitnih mera, koje su mu bile određene na suđenju Ljimaju 2005.

Beogradski mediji preneli su prethodno saopštenje Nacionalnog saveta za saradnju Srbije s Tribunalom koji je izrazio zabrinutost zbog načina svedočenja Kabašija i upozorio da Tribunal treba da svedocima obezbedi zaštitu i omogući im da bez straha daju iskaze.

Jelačić je podsetila i da je Kabaši bio optužen za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči na prvom suđenju Haradinaju, da je zbog toga bio uhapšen i da je priznao krivicu pred Tribunalom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi