emg home

RSS

Sudija: Šešelj uspešno operisan

01. decembar 2010. | 17:27

Izvor: Beta

Grad: Hag

Medicinska intervencija kojoj je oktobra bio podvrgnut optuženi Vojislav Šešelj bila je uspešna, izvestili su lekari pretresno veća Tribunala u Hagu, rekao je danas predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti.Tokom rasprave o stanju u postupku, sudija Antoneti je kazao i da je, posle Šešeljevih nedavnih tvrdnji da ga neko truje, obavljena analiza njegove krvi i da su nađeni samo tragovi lekova koji su mu prepisani.

"Pošto ste vi govorili o mogućem trovanju, provereno je prisustvo oko 2.000 supstanci koje bi vas mogle trovati u vašoj krvi i nijedna nije nađena. Nađeni su samo tragovi lekova koje uzimate", rekao je sudija Antoneti.

Predsedavajući sudija je rekao i da, po nalazima lekara posle zahvata kojem je Šeselj podvrgnut zbog srčane aritmije i tahikardije, optuženi pati od nedostatka kalijuma u krvi.

"Prema tome, nema razloga za brigu u bliskoj budućnosti", ocenio je Antoneti, dodavši da veće čeka i nalaze trojice međunarodno priznatih specijalista o Šešeljevom zdravstenom stanju.

Šešelj je nedavno bio podvrgnut "ablaciji", zahvatu na srcu laserskom sondom koja se ubacuje kroz krvne sudove u preponi.

Sudija Antoneti je procenio i da bi se rasprava o Šešeljevom zahtevu za oslobađanje, po završetku dokaznog postupka optužbe, mogla održati "u februaru ili martu".

Budući da će veće, po najavi predsedavajućeg, odluke o 18 podnesaka tužilaštva doneti do zimske pauze koja počinje polovinom decembra, jedina prepreka toj raspravi je veštačenje autentičnosti izvoda iz ratnih beleški generala Ratka Mladića čije uvođenje u spis traže tužioci.

Veće je naložilo da mu veštak izveštaj o autentičnosti Mladićevih beleški dostavi do 15. januara.

Sudija Antoneti je izjavio i da veće nije odgovorno za trajanje postupka, sugerišući da je dugo suđenje omogućio sudski pravilnik koji stranama u sporu omogućava da ulažu podneske.

U nastavku večerašnje rasprave, reč će dobiti optuženi Šešelj i tužioci.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine.

Suđenje je, posle jednog neuspelog pokušaja i Šeseljevog štrajka glađu, počelo u novembru 2007, a dokazni postupak optužbe još zvanično nije završen.

Šešelj je u pritvoru Tribunala u Seveningenu od 24. februara 2003., kada se dobrovoljno predao odmah po objavljivanju optužnice. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja

Ličnosti: Vojislav Šešelj


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Završne reči na suđenju Šešelju od 5. marta 2012

    31. oktobar 2011. 17:10 |

  • Proširena treća optužnica protiv Šešelja

    28. oktobar 2011. 17:10 |

  • Bramerc: Dinamika suđenja Šešelju - neuspeh

    19. oktobar 2011. 17:10 |