emg home
RSS

U Ljuboviji i Loznici vanredno stanje zbog poplava (VIDEO)

02. decembar 2010. | 09:35 17:35

Izvor: Beta, Emg.rs

Grad: Ljubovija

U okolini Ljubovije proglašeno je vanredno stanje zbog rasta nivoa Drine, a kritična situacija je i u Prijepolju, zbog rasta Lima, rekao je načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić. U lozničkom kraju proglašena je vanredna situacija.

U naseljima Vogan, Kasice i Stara Ljubovija u okolini Ljubovije proglašeno je vanredno stanje, ne rade škole i obdaništa. Isključena je struja, a voda nije za piće, već se koristi kao tehnička. U tim naseljima ugroženo je oko 300 domaćinstava. "U toku je postavljanje zaštitnih bedema, a Drine i dalje raste", kazao je Marić.

Ljuboviju će večeras obići predsednik Srbije Boris Tadić.

Angažovana je mehanizacija za gradnju brane kod Đurinovačkog potoka, da voda ne bi prodrla u Ljuboviju.

         U Prijepolju su najugroženija naselja Brodarevo i Zalug i 20 osoba je evakuisano, rekao je Marić i istakao da je nivo Lima na tom mestu trenutno u stagnaciji, ali da se očekuje rast. "U Prijepolje je juče upućen Specijalni tim za poplave iz Niša i spasioci iz Užica i Prijepolja. Postavljeno je 500 džakova", naveo je on.

Zbog visokog vodostaja Drine, danas je proglašena vanredna situacija u priobalnom pojasu, duž donjeg toka te reke u lozničkom kraju.

U saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije navedeno je da je naređena evakuacija svih domaćinstava u pojasu između reke Drine i magistralnog puta M-19 Mali Zvornik-Loznica-Šabac.

Reč je o 760 domaćinstava iz priobalnih delova Gornje Koviljače, Banje Koviljače, Trbušnice, Lozničkog Polja, Lipničkog Šora, Jelava, Lešnice i Novog Sela.

Na tom potezu poplavljeno je oko 150 vikendica u vikend naseljima, a procenjuje se da se pod vodom naći 4.670 hektara zemljišta.

Prema poslednjim podacima, protok vode na hidroelektrani Zvornik u Malom Zvorniku iznosio je 3.300 metara kubnih u sekundi, sa tendencijom porasta. 

Štabovi za vanredne situacije u opštinama u slivu reke Save, koja nadolazi zbog obilnih padavina, u stalnom su zasedanju, saopštilo je danas Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije. Stanovništvo ugroženog područja je obavešteno o opasnosti od poplave i proglašene su mere vanredne odbrane.

Aktivnosti koordiniraju pripadnici Sektora za vanredne situacije i specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Niša i Beograda, koji su na terenu, piše u saopštenju.

Rastu nivoa dve reke prethodile su obilne padavine u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Deonica magistralnog puta M-19.1 između Ljubovije i Bajine Bašte zatvorena je za saobraćaj zbog rasta Drine odnosno opasnosti od poplava, saopšteno je iz Puteva Srbije.

Alternativni putni pravci za Bajinu Baštu iz pravca Valjeva su put R-111 preko Debelog brda, za Ljuboviju iz pravca Valjeva put R-113 preko Proslapa, a za Ljuboviju iz pravca Krupnja put R-127 preko Mačkovog kamena.

Saobraćaj na magistralnom putu Prijepolje-Bijelo Polje potpuno je obustavljen u 16 sati zbog izlivanja Lima. Za sada se ne zna kada će put ponovo biti osposobljen za saobraćaj. Vozači se upućuju na alternativni pravac preko Jabuke i Pljevalja. 

   

Dragin obećao pomoć u hrani i pumpe za crpljenje vode


Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin razgovarao je danas u Ljuboviji sa opštinskim rukovodstvom o načinima pomoći poplavljenom stanovništvu ove podrinske opštine.

Nakon sastanka Dragin je novinarima rekao da će pored osnovnih životnih namirnica biti obezbeđene i pumpe za crpljene vode.

On je kazao da će biti obezbeđena i pomoć poljoprivrednicima u semenskom materijalu za ponovo zasejavanje poplavljenih oranica.

Dragin je obećao da će nakon povlačenja vode nadležne veterinarske službe biti u povećanom broju pristune u Ljuboviji, kako bi izvršile neophodnu dezinfekciju i deratizaciju i time sprečile izbijanje zaraznih bolesti.

Predsednik opštine Milovan Kovačević kazao je da je od juče popodne kada je došlo do izlivanja Drine na području Ljubovije do sada poplavljeno između 900 i 1.200 hektara i oko 300 kuća.

   

Sava kod Mitrovice do sutra će porasti za metar


Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine uvešće mere vanredne odbrane od poplava, jer se očekuje da će vodostaj Save kod Sremske Mitrovice do sutra porasti za za još oko metar.

Prognozira se da će vodostaj Save kod Sremske Mitrovice biti 710 centimetara, navodi se u saopštenju.

Zbog naglog porasta vodostaj na Markovačkom potoku, u opštini Vršac, na brani Veliko Središte, od juče se sprovode mere vanredne odbrane od poplava, piše u saopštenju.

Dodaje se da je od jutros vodostaj u opadanju, pa se ne očekuju problemi za branjeno područje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Saobraćaj, Poplave

Ličnosti: Saša Dragin, Predrag Marić

Institucije: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Kompanije: Putevi Srbije, Vode Vojvodine


Unesite tekst komentara:

02. decembar 2010. 23:33:22

| sanja

1

tugaa

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi