emg home
RSS

Jelica Minić: Srbija treba više da se angažuje u regionu

13. januar 2011. | 10:44

Izvor: Beta

Srbija bi trebalo da se više angažuje na sprovođenju inicijativa za regionalnu saradnju, ocenila zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Jelica Minić.

"Srbija pomalo zaostaje u konkretnom manifestovanju volje da operativno podrži regionalnu saradnju", kazala je ona za Euraktiv Srbija.

Prema njenim rečima, šest veoma važnih institucija i sedišta regionalnih inicijativa nalaze se u Hrvatskoj, četiri u BiH i četiri u Makedoniji, dok su u Srbiji samo Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu i Centar za kontrolu malog naoružanja.

Srbija je nedavno preuzela obavezu da postane domaćin regionalne inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, kazala je ona i dodala da bi bilo dobro da se to i ostvari.

Jelica Minić je ocenila da su politički odnosi balkanskih zemalja u 2010. unapređeni i više nisu kočnica za saradnju u ekonomiji, pravosuđu, bezbednosti i drugim oblastima. "Politička saradnja je dugo na neki način bila kočnica svih ostalih normalnih procesa koji su se u regionu počeli da odvijaju u oblastima ekonomije, obrazovanja, nauke, policijske saradnje”, kazala je ona.

Kada je reč o odnosima Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Minić je kazala da bi bilo dobro da Srbija sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom u celini, umesto da se fokusira isključivo na Republiku Srpsku.

"Pretpostavka je da će nakon izbora u BiH doći do relaksiranije atmosfere, što će omogućiti jače povezivanje ne samo s RS, već s celom BiH", kazala je ona, ukazavši da je ekonomska saradnja Srbije i BiH intenzivna, ali da bi je rebalo unaprediti da ne bi ostala na nivou trgovine poljoprivrednim proizvodima i poluproizvodima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Regionalna saradnja

Ličnosti: Jelica Minić

Institucije: Saveta za regionalnu saradnju


Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>

Povezani naslovi