emg home
RSS

Genetski modifikovana soja na 122 od ukupno 3.000 hektara (VIDEO)

13. januar 2011. | 16:35 16:46

Izvor: Emg.rs

Fitosanitarna inspekcija je u 2010. godini kontrolisala prisustvo genetski modifikovane soje na oko 3.000 hektara, a potvrdila ga je na površini od 122 hektara, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede."Na 98 parcela utvrđeno je prisustvo GM soje na površini od 122 hektara i podneto je 98 krivičnih i prekršajnih prijava" protiv odgovornih koji su gajili ovakve useve, navodi se u saopštenju.

Fitosanitarna inspekcija je u prošloj godini izvršila 1.100 kontrola parcela zbog utvrđivanja prisustva genetski modifikovane soje, u usevima na površini od oko 3.000 hektara.

Kontrole su izvršene u Mačvanskom, Zapadno-bačkom, Južno-bačkom, Sremskom okrugu i okrugu Grada Beograda.

Zakon o genetski modifikovanim organizmima, usvojen 2009. godine, zabranjuje uvođenje u proizvodnju i gajenje genetski modifikovanih useva, tako da su predviđene sankcije za njihovu upotrebu i uvođenje u životnu sredinu, kao i donošenje rešenja o uništavanju parcela pod GM sojom, podseća se u saopštenju.

Visina kazne se kreće od 30.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, dok se za pravno lice kreće od 500.000 do 3.000.000 dinara.

Vlasnicima kod kojih je potvrđeno prisustvo genetske modifikacije useva soje izdata su rešenja o uništavanju useva, a kako je ukazano, u slučajevima gde vlasnici nisu postupili po Rešenju inspektora, koje nalaže da sami unište GM soju, Ministarstvo poljoprivrede je odredilo treća lica za prinudno uništavanje i tanjiranje useva soje.

U saopštenju se navodi da je planom rada fitosanitarne inspekcije za 2011. godinu predviđen je nastavak kontrole prisustva genetski modifikovane soje na teritoriji Republike Srbije.

 

Dragin: Ne odstupamo od proizvodnje zdrave hrane bez GMO

U Srbiji je Zakonom o genetski modifikovanim organizmima (GMO) zabranjen uzgoj, promet i korišćenje GMO hrane i ne postoji ni jedan drugi zakonski akt koji reguliše ovu oblast, izjavio je danas ministar poljoprivrede Saša Dragin.

"Ovo ministarstvo je veoma striktno po tom pitanju, štiteći pre svega zdravlje građana Srbije. Naša politika je očuvanje i afirmacija Srbije kao zemlje u kojoj se proizvodi zdrava hrana i od nje ne nameravamo da odstupimo", naglasio je Dragin.

     Reagujući na "nejasnoće, špekulacije i neproverene informacija koje su se pojavile u javnosti", on je istakao da je zakonska regulativa Evropske unije u oblasti poljoprivrede izuzetno dinamična materija, podložna stalnim promenama.

"Srbija je do sada jedino dobila sugestije da u Zakon o GMO unese promenu kojom će se definisati postojanje stručnog tela koje će još efikasnije nadzirati ovu oblast", ukazao je Dragin.

"Želeo bih da podsetim da ni u jednoj evropskoj zemlji nije dozvoljena upotreba genetski modifikovane hrane", istakao je Dragin u izjavi dostavljenoj medijima.

On je podsetio da je oblast genetski modifikovanih organizama u Srbiji regulisana važećim Zakonom o GMO, koji je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo tokom njegovog mandata, a usvojen je 29. maja 2009. u parlamentu.

"U našoj zemlji kontrolu ovih odredbi zakona obavlja inspekcija Ministarstva poljoprivrede i ukoliko se ustanovi postojanje GMO zasada nalaže se njihovo uništavanje, a protiv prekršilaca se podnose krivične i prekršajne prijave", rekao je Dragin.

Ekološki pokret Novi Sad optužio je juče Dragina da je "obmanuo javnost neistinitim tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane".

Prema njihovim navodima, celokupna javnost je upoznata sa tim da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

Kompanija "MK Grupa" odbacila je u utorak, kao neosnovane, tvrdnje da je sa američkom kompanijom "Monsanto" sklopila ugovor o uvozu genetski modifikovanog semena rataskih kultura i naglasila da uvoz za domaće tržište obavlja u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, koji zabranjuju uvoz genetski modifikovanog semena.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Hrana, Genetski modifikovana hrana, Genetski modifikovana soja

Ličnosti: Saša Dragin


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi