emg home
RSS

Kravčenko: Akcize nisu krive za poskupljenje goriva

14. januar 2011. | 16:25

Izvor: Emg.rs

Gorivo u Srbiji nije poskupelo zbog akciza, a cena mu je na nivou regionalnog proseka, niža je nego u Mađarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji, a viša nego u Bugarskoj i Rumuniji, izjavio je danas generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko.„Kategorički se ne slažem sa stavom da su efekti liberalizacije tržišta naftnih derivata izostali zbog akciza“, rekao je Kravčenko na danas održanoj konferenciji za novinare.

On je ocenio da je najavljivani efekat liberalizacije tržišta naftnih derivata izostao zbog toga
što je cena sirove nafte u 2010. skočila 20 odsto, dok su derivati poskupeli upola manje, odnosno 10 odsto.

„Današnja cena je na nivou proseka u regionu“, istakao je Kravčenko.

On je kazao da je paralelno sa rastom cena nafte na svetskim tržištima NIS bio prinuđen da veleprodajne marže smanji od dva do čak osam puta.

„Sada je za nas jedino pravilo tržište. Najvažnije je da ga pratimo, kako regionalno, tako i unutrašnje tržište Srbije“, rekao je prvi čovek NIS-a.

NIS „razume i podržava“ odluku države da poveća akcize, istakao je Kravčenko i ocenio da je to „normalno“ za mnoge proizvode prilikom pravljenja budžeta, svake godine.

Kravčenko je objasnio da je od pet vrsta motornih goriva koje NIS proizvodi država povećala akcize na četiri tako da jedino akciza za bezolovni benzin nije značajno promenjena, a tu vrstu goriva koristi većina poljoprivrednih proizvođača. Zato je sa aspekta uticaja na inflaciju ovo dobra odluka države, zaključio je generalni direktor NIS-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gorivo, Akcize

Ličnosti: Kiril Kravčenko

Kompanije: Naftna industrija Srbije (NIS)


Unesite tekst komentara:

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>

Povezani naslovi