emg home
RSS

Misija MMF-a od 9. februara u Beogradu

07. februar 2011. | 11:18 11:48

Izvor: Emg.rs, Tanjug

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu od 9. do 22. februara u okviru sedme revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom. Zvanični razgovori predstavnika Fonda i Vlade počeće u ponedeljak 14. februara.

Glavne teme razgovora biće budžet Srbije za 2011, ekonomska kretanja i inflacija.

 

D&B: Novi sporazum ojačao bi poverenje investitora

Agencija Dun&Bradstreet u februarskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i ističe da bi novim sporazumom Srbije s MMF-om bila nastavljena fiskalna disciplina i ojačalo poverenje investitora u srpsku privredu.

Oporavak srpske privrede je bio ubrzan tokom prošle godine, najviše zahvaljujući ekspanziji u sektorima finansijskog posredovanja, transporta, trgovine i ugostiteljstva, navedi D&B. Iako su performanse u prva tri kvartala prošle godine bile bolje od očekivanih, u poslednjem kvartalu zabeležen je pad spoljne tražnje i izvoza kao ključnih faktora ekonomskog oporavka, dok je izostao značajniji podsticaj domaće tražnje usled niskih zarada, pogoršanih uslova na tržištu rada, slabe dostupnosti kredita i čvršće monetarne politike.

Do sad NBS nije uspeo da suzbije inflatorni pritisak, nestabilnost kursa i dalje je visoka i pored povećanja kamatne stope i intervencija na deviznom tržištu. Izgledi za dinar su i dalje neizvesni, dok slab priliv kapitala i neusklađenost privatnog sektora pogoduju daljem slabljenju domaće valute.

Kako postojeći aranžman s MMF-om ističe u februaru, Vlada zbog predostrožnosti razmatra mogućnost traženja kredita od MMF-a u 2011, navodi D&B.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>