emg home
RSS

U subotu Mesec najbliži Zemlji

18. mart 2011. | 17:52

Izvor: Beta

Mesec će u subotu, 19. marta, sijati jače i biti bliže Zemlji nego ikada u poslednjih gotovo 20 godina, saopštila je NASA.Pun Mesec biće u "super perigeju" (položaj najbliži Zemlji), pa će moći da se posmatra u punom sjaju i veličini. Poslednji put Mesec je bio tako blizu Zemlje u martu 1993. godine.

"Vredi posmatrati Mesec u subotu", kazao je DŽef Čester iz američkog opservatorijuma u Vašingtonu, dodavši da je ovakva nebeska pojava veoma retka.

Pun Mesec izgleda drugačije, zbog eliptičnog oblika svoje orbite. Kada je u perigeju (naziv za tačku na putanji nekog nebeskog tela u orbiti oko Zemlje u kojoj je to telo najbliže Zemlji) Mesec je otprilike 50.000 kilometara blize Zemlji, nego kada se nalazi u najudaljenijoj tački svoje orbite, koja se naziva apogej.

"Mesec u blizini perigeja izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego kada je u apogeju", navodi se na stranici NASA-e, prenosi CNN.

Pun Mesec ce izaći na istoku tokom zalaska Sunca i tada će izgledati posebno velik.

Iako će vam se mozda učiniti da je Mesec tako blizu da ga "zamalo" možete i dohvatiti, on će od naše planete biti udaljen 356.577 kilometara.

Sledeća prilika da pogledate pun Mesec u perigeju, tako blizu Zemlji, biće 2029. godine. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Astronomija


Unesite tekst komentara:

<<

22. avgust - 28. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Na Suncu eruptirala solarna baklja srednje veličine

    08. jun 2011. 14:06 |