Pad proizvodnje slatkiša u Srbiji od tri odsto
18. april 2011. | 16:50
Izvor: Tanjug
Konditorska industrija je u prva dva meseca 2011. godine zabeležila pad proizvodnje od oko tri odsto, čime je nastavljen "konstantan negativni trend" započet još 2008, izjavio je danas predsednik Grupacije konditora Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić.
Srpska konditorska industrija je od 2008. do 2010. imala pad proizvodnje od 9.300 tona, odnosno sedam odsto, a najveći pad u tom periodu zabeležen je kod bombonskih proizvoda, i to za 20,7 odsto, kazao je Aleksić na sednici te grupacije.
On je precizirao da je proizvodnja slatkiša u Srbiji u januaru i februaru 2011. godine iznosila 17.479 tona.
Pored pada proizvodnje, rast uvoza konditorskih proizvoda u Srbiju započet krajem protekle godine se nastavlja i u januaru i februaru, naveo je Aleksić, dodajući da je vrednost uvoza u tom periodu bila veća za 23 odsto nego lane.
Najvažniji razlozi za to što se domaća konditorska industrija, koja je i pored svih poteškoća i dalje suficitarna i značajno ulaže u proizvodnju, nalazi u teškoj situaciji, pre svega su značajno više cene sirovina nego u okruženju i "nedostatak podrške vlade i političkih struktura", naglasio je Aleksić.
On je rekao da se domaći konditori nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na konkurente iz EU i okruženja, jer oni za svoju proizvodnju koriste znatno jeftinije sirovine i manja poreska opterećenja, a rokovi naplate robe su cak i do 10 puta kraći.
Kao primer za to Aleksić je naveo cenu šećera, koja u EU iznosi od 500 do 520 evra (po toni), a u Srbiji 92 dinara po kilogramu, odnosno skoro 900 evra po toni i dodao da je slična situacija i sa mlekom u prahu, plaminim uljem, lešnikom...
Nekonkurentnosti srpskih konditora čak i na domaćem tržištu doprinosi i uvoz stranih finalnih proizvoda po sniženim carinama, naglasio je Aleksić, napominjući da će se od 2013. godine uvoz konditorskih proizvoda iz EU u Srbiju u potpunosti odvijati bez carina.
Radi jačanja konkuretnosti domaće konditorske industrije, kako je ukazano, treba omogućiti stabilizaciju cena domaćih sirovina i njihovu nabavku po cenama koje nisu iznad onih u okruženju.
Učesnici skupa podsetili su i da se ta industrija već dve godine zalaže za utvrđivanje carinskog kontigenta za uvoz mleka u prahu i maslaca bez plaćanja posebne dažbine (prelevmana), jer domaća proizvodnja ne može da zadovolji potrebe srpskih konditora.
Kako je upozoreno, ukoliko se problemi ne reše na sistemski način, budućnost srpskih fabrika konditorskih proizvoda po potpunoj liberalizaciji tržišta je ili "da se zatvore ili da proizvode privatne robne marke za evropske proizvođače".
Komentari (0)
Unesite tekst komentara: