emg home
RSS

Kravčenko: NIS bi trebalo da izađe na svetsku berzu

06. maj 2011. | 13:52 14:35

Izvor: Beta

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je danas da bi, prema mišljenju uprave tog preduzeća, deo akcija te kompanije trebalo da se nađe na nekoj od svetskih berzi.

"Sadašnja cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi ne odslikava pravu vrednost kompanije zbog toga što je ta berza mala i nema dovoljno velikih investitora", kazao je on novinarima predstavljajući strategiju poslovanja do 2020.

Kravčenko je naglasio da izlazak NIS-a na neku od međunarodnih berzi zavisi isključivo od akcionara kompanije. "Ako akcionari odluče da deo akcija NIS-a iznesu na međunarodno tržište, videće se prava vrednost kompanije", istakao je on.

Kravčenko je kao dokaz nerealne cene akcija NIS-a naveo da je bruto dobit te kompanije 2010. bila upola niža od dobiti hrvatske INA, a da je tržišna vredost NIS-ovih akcija bila jedna šestinu vrednosti akcija INA.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Nikolas Petri je kazao da bi, prema strategiji poslovanja, bruto dobit NIS-a do 2013. trebalo da se poveća dva puta, na oko 60 milijardi dinara, što znači da bi vrednost akcije trebalo da bude 2.000 dinara. Do 2020, kako je dodao, EBITDA treba se uveća četiri puta, na oko 130 milijardi dunara, tako da bi vrednost akcije NIS-a bila 5.000 dinara.

Uslov za to je, kazao je Petri, i realizacija ambicioznog plana investicija od oko milijardu evra. Petri je precizirao da bi NIS do 2013. trebalo da investira 90 milijardi dinara u razvoj poslovanja, od čega 50 odsto u Rafineriju u Pančevu, 30 odsto u proizvodnju i istraživanje nafte i 20 odsto u razvoj maloprodaje i prometa.

NIS će proizvoditi i struju

NIS planira da počne proizvodnju struje, u okviru strategije svog razvoja do 2020, izjavio je danas Kravčenko. On je novinarima kazao da je strategijom predviđeno da NIS ne bude samo naftna kompanija, već energetska, koja će proširiti poslovanje i na petrohemijsku industriju, u saradnji s pančevačkom Petrohemijom.

Kravčenko je kazao da bi NIS proizvodio struju u većim ili manjim postrojenjima, sagorevanjem prirodnog gasa.

Dodao je da će više informacija o tim poslovima biti poznato na jesen.

   

Izdvojen novac za odlazak 1.000 zaposlenih iz NIS-a u 2011.


Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da ta kompanija ima izdvojen novac za dobrovoljni odlazak 1.000 zaposlenih u ovoj godini kroz socijalni program.

Kravčenko je novinarima kazao da NIS trenutno ima oko 9.000 zaposlenih i da bi trebalo da se nastavi smanjenje broja zaposlenih i podmlađivanje radne snage.

Prosečna starost zaposlenih u NIS-u je 47 godina, a prosek u svetskim kompanijama je oko 38 godina, kazao je on.

Kako je dodao, NIS planira da koristi program za zapošljavanje mladih "Prva šansa" u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i da angažauje mlade stručnjake sa fakulteta.

Kravčenko je podsetio da prema socijalnom programu zaposleni u NIS-u koji se opredele za dobrovoljni odlazak dobijaju 750 evra po godini radnog staža i da je u februaru 2009. kada je Gaspromnjeft preuzeo NIS u kompaniji bilo oko 16.000 zaposlenih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Berza, Poslovni plaanovi

Ličnosti: Kiril Kravčenko, Nikolas Petri

Kompanije: Petrohemija, NIS


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Dobit NIS-a 27,1 milijarda dinara za 9 meseci

    26. oktobar 2011. 17:10 |

  • Sindikati traže da Telekom Srbija izađe na berzu

    01. septembar 2011. 14:09 |

  • Ćirić očekuje da će Telekom uskoro biti na berzi

    22. oktobar 2011. 11:10 |