emg home
RSS

Prokopijević: Dinar će još jačati a cene neće padati

23. maj 2011. | 15:30

Izvor: Beta

Direktor centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević izjavio je da dinar može da jača još par nedelja ili meseci i da u najboljem slučaju to može da traje do sredine septembra, ali da to neće doprineti padu cena.

Prokopijević je rekao da će cene proizvoda i usluga, bez obzira na jačanje dinara, ostati nepromenjene i da je u njih ugrađena vrednost domaće valute od oko 115 dinara za evro.

"Prodavci koriste priliku da nešto zarade, jer će doći vreme kada će država preko inflacije da im 'istrese džepove'", ocenio je Prokopijević.

Prema njegovim rečima, svi znaju da će jačanje dinara kratko trajati, a kada se desi obrnut proces može da dođe do haosa i da količina dinara koja se pojavi na tržištu napravi velike probleme u državi.

"Država daje visoku kamatu na državne hartije, čime jača dinar, a cene proizvoda i usluga mnogo lakše rastu nego što padaju", naveo je Prokopijević. 

 

Papović: Cene ne padaju u očekivanju slabljenja dinara

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović izjavio je da su neodgovorne izjave nekih ekonomista da je jačanje dinara nerealno i kratkotrajno i da trgovci te izjave koriste kao opravdanje da ne snižavaju cene.

"Za nas su neodgovorne i neozbiljne izjave ekonomista koji tvrde da je ovo samo prividno jačanje dinara u odnosu na evro i da se tek očekuje nagli, veliki pad dinara. Ako za sve to nema dokaza, a svakodnevno se o tome priča, to omogućava trgovcima da se ponašaju ovako", kazao je Papović.

On je naglasio da NOPS ne može da kažnjava proizvođače što nisu snižavali cene poslednjih meseci, iako je jačala domaća valuta, dok se slabljenje dinara uvek koristi kao opravdanje za poskupljenja.

"Mi možemo samo da pozivamo sve učesnike na tržištu da poštuju zakone, a potrošače na građansku neposlušnost kada su u pitanju nesavesni trgovci", rekao je Papović.

Sve dok država nema subvencije i robne rezerve kojima može da interveniše proizvođaci se, prema njegovim rečima, neće ponašati tržišno.

"Proizvodi i životne namirnice u Srbiji su među najskupljim u Evropi", istakao je Papović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Evro sutra 99,0016 dinara

    26. oktobar 2011. 18:10 |

  • Jedan evro 99,9129 dinara

    26. oktobar 2011. 09:10 |

  • Evro 99,8206

    25. oktobar 2011. 09:10 |