emg home

RSS

Vlada Srbije usvojila program podsticaja agrara

30. maj 2011. | 16:31

Izvor: Tanjug

Vlada Srbije usvojila je danas programe kreditiranja agrara koji će omogućiti poljoprivrednicima investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju kao i građevinske objekte, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam procenata na godišnjem nivou, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnoj iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.

Milovanović je rekao da su predstavnici ministarstva i poljoprivrednih proizvođača ranije razgovarali i diskutovali o merama koje su donešene u proteklom periodu, kao i merama koje će biti donete u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

"Ne vidim uopšte razloga za protest, za nezadovoljstvo, pogotovo ukoliko se zna da je razvoj stočarstva, prioritet rada ministarstva, da je osnovna ideja podsticanja stočarske i ratarske proizvodnje kroz proizvodnju stočne hrane sa dodatom vrednošću i plasman na treća tržišta", kazao je on reagujući na negodovanja zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara.

Milovanović je dodao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

On je naveo da je i osnovni prioritet rada Ministarstva poljoprivrede i trgovine - uredno i redovno snabdevanje domaćeg tržišta, domaćih potrošača, po cenama koje jesu fer i korektne.

"S druge strane, potpuno se mora poći od realnih finansijskih pretpostavki, od činjenice da je agrarni budžet ograničen, da su sredstva kojima mi raspolažemo za podsticanje poljoprivredne proizvodnje ograničena, i da je neophodno ova sredstva locirati na pravi način", istakao je Milovanović.

"Neophodna je rekonfiguracija politike, plasman sredstava ka korisnicima kojima su državna sredstva najpotrebnija, u formi koja može na najbrži način da odgovori potrebama i donese konkretan rezultat", naglasio je on.

"Za prva tri meseca ove godine, mi već beležimo izvoz preko 11.000 grla goveda, što je jasan pokazatelj situacije da, sa ovakvim cenama stočne hrane, domaći proizvođači ne mogu da proizvedu konkurentan proizvod. S druge strane, naši preferencijali za bescarinski pristup trećim tržištima bivaju ugroženi nemajući šta da ponudimo ovim tržištima", ukazao je Milovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Subvencije

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi