emg home
RSS

Dačić: Odluka o zabrani Nacionalnog stroja ohrabrujuć potez

03. jun 2011. | 14:49

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je zabrana rada "Nacionalnog stroja" ohrabrujuć potez i dokaz da država poštuje osnovne vrednosti ravnopravnosti i antifašizma.

"Ta odluka pokazuje da država poštuje neke osnovne vrednosti ravnopravnosti, antifašizma i kao političar mogu da pozdravim takvu odluku", rekao je Dačić novinarima u beogradskoj Palati Srbija.

Ustavni sud Srbije doneo je juče odluku o zabrani rada organizacije "Nacionalni stroj", a u predlogu zabrane navedeno je da ta grupa deluje kao tajna organizacija koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu Srbije.

Dačić je kazao da bi ta odluka Ustavnog suda imala još pozitivnije efekte da je donesena ranije, navodeći da je policiji teško da ispravlja propuste u stvaranju sistema vrednosti koji se, "stvoren na pogrešan način, ne može pendrekom izbaciti iz glave".

"Bilo je mnogo profasištičkih i ideja i pojedinaca i organizacija koje su zastupale politiku i praksu koja je daleko od normalne demokratije u razvijenom društvu", kazao je Dačić, koji je danas predsedavao konstitutivnom sednicom republičkog Štaba za vanredne situacije.

Taj štab će činiti predstavnici najvaznijih državnih organa, ministarstava, javnih preduzeća i drugih institucija, a prema Dačićevim rečima, to telo će objediniti sve državne kapacitete neophodne za spasavanje građana u vanrednim situacijama.

"Danas smo usvojili plan rada Štaba za ovu godinu. Jedan od najvažnijih zadataka koji je pred nama je preduzimanje svih preventivnih mera u cilju zaštite od svih rizika sa kojima se Srbija suočava", rekao je Dačić po okončanju sednice.

Konstitutivnoj sednici tog štaba prisustvovali su i načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ministar zdravlja Zoran Stanković i direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić.

"Poslaćemo sledećeg meseca parlamentu na usvajanje predlog strategije za umanjenje rizika, zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama, o čemu će se u narednim nedeljama još razgovarati", najavio je Dačić.

Predrag Marić kazao je da su u toku pripreme za letnju sezonu i da je ideja nadležnih da u saradnji sa Ministarstvom za vanredne situacije Rusije i Evropskom unijom obezbede prisustvo ruskih letelica u Nišu tokom leta, koje bi dejstvovale i u regionu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Ličnosti: Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

06. jun - 12. jun 2011.

>>

Povezani naslovi