emg home
RSS

Sindikati i pored razgovora s Dačićem pripremaju štrajk

07. jun 2011. | 10:44 20:29

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je s predstavnicima policijskih sindikata dogovoreno da počnu pripreme za izmene Zakona o policiji, ali je Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio da se uporedo s pregovorima nastavljaju pripreme za štrajk najavljen za petak, 10. jun.

"Bolje je pregovarati nego štrajkovati. Dogovorili smo se da u narednim danima počnemo pripreme izmena i dopuna Zakona o policiji u delu koji je u vezi s položajem zaposlenih", rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka s guvernerom Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem.

Dačić je podsetio da bi primena posebnog Kolektivnog ugovora, što je jedan od sindikalnih zahteva, trebalo da počne naredne godine, ali je dodao da je sa sindikatima dogovoreno da ranije počne primena pojedinih odredbi. On nije precizirao o kojim odredbama je reč.

"Dogovorili smo se da deo Kolektivnog ugovora za koji nije potrebno čekati do kraja godine počne primena", rekao je Dačić i najavio da će u skladu s tim biti donet niz upustava i pravilnika koji će biti obavezujući za sve rukovodioce organizacionih jedinica policije.

Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije rekao je da će pregovori biti nastavljeni sutra, ali da šest udruženih policijskih sindikata nastavljaju pripreme za štrajk najavljen za petak. "Aktivno radimo na pripremama za štrajk", rekao je Vidojević i dodao da sindikati traže da se, pored izmena Zakona o policiji i primene posebnog Kolektivnog ugovora, reši i pitanje putnih troškova, dnevnica i toplog obroka.

U štrajku udruženih sindikata učešće su najavili Sindikat policije Srbije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Policijski sindikat Vojvodine, Sindikat policije istočne Srbije, Sindikat vatrogasaca Srbije i Sindikat srpske policije.

Ranije danas na konferenciji za novinare predstavnik Sindikata srpske policije Glišo Vidović rekao je da sindikati traže izmenu Zakona o policiji, primenu kolektivnog ugovora, poštovanje Zakona o platama državnih službenika, isplatu dnevnica za angažovanje van mesta rada, isplatu putnih troškova i sprečavanje zlostavljanja na radu. On je rekao da očekuje da će u štrajku učestvovati oko 10.000 policajaca ali nije želeo detaljno da govori o tome kako će izgledati štrajk, već je rekao da će javnost biti obaveštena na vreme o zakonskom minimumu rada policije.

Vidović je ocenio da su zahtevi policajaca realni i da mogu da se ispune i apelovao na građane da shvate da se policajci nalaze u veoma teškom položaju i da su prinuđeni na takav potez.

Momčilo Vidojević je rekao da se policija nalazi u nikad težoj situaciji po pitanju finansija, da se radno vreme ne poštuje i da to ljudi više ne mogu da izdrže ni fizički ni psihički. On je rekao da je plata policajca, sa deset godina radnog staža, oko 32.000 dinara ali da nije jasno koliko iznosi realno primanje, jer je u tu sumu uračunat i topli obrok i regres.

Predstavnik novosadske sekcije Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić rekao je da takozvani obični policajci obavljaju svoj posao uprkos velikim teškoćama, lošim uslovima rada i nedostatku opreme ali da takvo stanje ne može da se produžava u nedogled.

On je rekao da su policajci svesni teškoća u društvu i da u državi nema novca, kao i da su spremni da dele sudbinu naroda, ali da nije u redu da se na njima štedi a da policijski funkcioneri novac troše nemilice, da se voze službenim automobilima u privatne svrhe i da rad u ministarstvu koriste za putovanja po svetu i promociju svojih političkih partija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Policijski sindikat Srbije sutra nastavlja štrajk protestima

    19. oktobar 2011. 17:10 |

  • Nema dogovora, policija nastavlja štrajk

    14. oktobar 2011. 15:10 |

  • Dačić: Ove godine 21 krivična prijava zbog trgovine ljudi

    18. oktobar 2011. 13:10 |