emg home

RSS

Vlada subvencioniše kredite za poljoprivrednike

06. jun 2011. | 14:46

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije i šest banaka sklopili su danas ugovor o subvencionisanju dela kamate za kredite namenjene finansiranju primarne poljoprivredne proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i predstavnici Agrobanke, Komercijalne banke, Credy banke, Hypo Alpe Adria, Poštanske štedionice i Societe Generale banke potpisali su ugovore koji će poljoprivrednicima omogućiti podizanje kredita u dinarima do tri godine otplate sa kamatom do osam odsto.

Petrović je objasnio da će država sa 2,7 milijardi dinara subvencionisati razliku između dogovorenih fiksnih osam odsto koliko će krediti koštati poljoprivrednike i zbira referentne kamatne stope i dogovorenih tri odnosno dva odsto za kredite do godinu dana odnosno za kredite sa ročnošću otplate do tri godine. 

„Vlada je usvojila da razliku snosi budžet“, izjavio je Petrović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će ova mera Vlade otvoriti potencijal za zalaganje u poljoprivredu duplo veći od agrarnog budžeta koji iznosi 20 milijardi dinara.

Kako je rekao Petrović, poljoprivredna gazdinstva će moći da podignu kredite do pet miliona dinara, zadruge do 15.

Bankari su najavili da će što pre početi sa primanjem zahteva za ove kredite. Kako je rekao Živojin Savić iz Komercijalne banke, ova banka će biti otvorena za prve zahteve već sredinom juna.

Dušan Petrović je ipak upozorio da ukupnog razvoja nema bez razvoja prerađivačke industrije i mogućnosti da se značajno poveća izvoz jer se proizvedeno mora i plasirati.

Petrović je najavio i da će Vlada Srbije brzo početi da radi na poljoprivrednoj strategiji koja bi trebalo da pokaže koliko novca Srbija može da „napravi u poljoprivredi“.

Petrović je najavio i da će Vlada Srbije ove nedelje razmatrati ranije uvedenu zabranu izvoza pšenice što je, kako je rekao, mera koja je dala rezultat.

„Samo smo sprečili špekulaciju, niko nije izgubio“, rekao je ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Subvencije

Ličnosti: Dušan Petrović

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi