emg home
RSS

Marković: Od jeseni lakše izdavanje ličnih dokumenata

07. jun 2011. | 20:41

Izvor: Beta

Ministar za državnu upravu Milan Marković izjavio da bi od jeseni trebalo da bude omogućeno izdavanje pasosa i ličnih karata bez vađenja izvoda iz matične knjige rođenih i potvrda o državljanstvu.

"Očekujem da će gradjani dolaziti u policiju samo sa zahtevom, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu centralnog registra građana prikupljati dokumenta i izdavati pasoše i lične karte", kazao je on na proslavi 171. godišnjice PTT-a Srbije. To je istorijska prekretnica za razvoj državne uprave u Srbiji, ocenio je Marković i precizirao da će ta mogućnost biti dostupna svim građanima čiji su podaci upisani u centralni registar.

Kako je naveo, do sad su u centralnom registru podaci za 3.270.000 građana, do kraja godine biće uvedeni podaci za još 750.000 građana, a 2013. Bi trebalo bi da budu uvedeni podaci za sve građane.

U protekle tri godine izdato 3,2 miliona novih pasoša

U protekle tri godine u Srbiji je izdato 3,2 miliona biometrijskih pasoša, a svetski eksperti srpsku
putnu ispravu ocenili su kao jednu od najbezbednijih koja se pojavila u Evropi, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je posle sastanka s guvernerom Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem rekao da je za dobro obavljen posao zaslužan i Zavod za izradu novčanica, koji radi u okviru NBS-a.

Dačić je naveo da je izdato i oko tri miliona novih ličnih karata i najavio mogućnost da narednih godina počne izdavanje lične karte koja će moći da se koristi umesto pasoša. "To je predlog Nemačke, da čip u takvoj ličnoj karti sadrži sve elemente za identifikaciju, kao kad je reč o pasošima", kazao je
ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi