Počela primena Zakona o bezbednosti hrane
11. jun 2011. | 10:02
Izvor: Beta
Od danas se primenjuje Zakon o bezbednosti hrane, što podrazumeva da proizvođači hrane i veći trgovci
hranom moraju da primenjuju sistem Hazard Analysis Critical Control Point, o bezbednosti hrane.
Ta obaveza se ne odnosi na primarne proizvođače hrane i male trgovine koje prodaju hranu, ali oni moraju da se pridržavaju strogih propisa o higijeni.
Zakon o bezbednosti hrane je donet 2009. i obavezuje sve učesnike u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane u Srbiji da 11. juna 2011. uspostave, ali ne i da sertifikuju HACCP. U Ministarstvu za poljoprivredu je rečeno da uloga inspektora koji će kontrolisati funkcionisanje tog sistema neće biti isključivo regulativna, kako je to bilo ranije, već i edukativna. Veterinarska inspekcija, kako je rečeno, u toku službenih kontrola upoznavaće trgovce kako da sprovode samokontrole kako bi bili sigurni da je hrana koju stavljaju u promet bezbedna.
Komentari (2)
Unesite tekst komentara:
12. jun 2011. 15:29:23
| Lazar Janjic
0
Propisi "macku o rep " na pijacama...uz zakon i bez zakona.
Pogledajte i bice vam jasno
01. septembar 2011. 11:56:13
| Ime
0
Molim Vas da mi odgovorite na nedoumicu: kiosci brze hrane i male pekare ne trebaju da imaju HASSP, moje pitanje glasi: koji su uslovi da neko bude mala pekara, sta opredeljuje da bi bila mala pekara?