emg home

RSS

Dačić: Nemamo od čega da povećamo plate policiji

12. jun 2011. | 10:01

Izvor: Beta

Ministar unutašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da razume nezadovoljstvo policajaca materijalnim
položajem, ali da nema novca za povećanje njihovih plata i rešenje drugih problema zbog kojih su najavili štrak.

"Činimo sve da do štrajka ne dođe, tražimo sistemsko rešenje i očekujem da u državnom vrhu odlučimo o tome šta želimo od MUP-a. "Nezadovoljstvo materijalnom situacijom razumem. Godinama postoji trend smanjenja procenta koji dobija MUP u državnom budžetu, a svake godine dolazi do povećanja učešća plata u budžetu. Sada 82 odsto budžeta MUP-a ide na plate, kojima radnici nisu zadovoljni. Nama su vezane ruke", rekao je Dačić za Pres.

“Ono što u budžetu MUP-a ostane odlazi na velike skupove koje treba obezbediti, a mnogo nas košta i obezbeđenje lica i objekata", rekao je ministar i naveo da MUP obezbedjuje sve za koje se proceni da su
ugroženi. “Na naš račun idu plate policajaca koji ih čuvaju, automobili, pa čak i benzin za sve njihove vožnje", rekao je on.

"Samo nam se gomilaju zaduženja, a para i ljudi nema. Preuzeli smo granicu, sve u vezi s vanrednim situacijama, pa čak i protivgradnu zaštitu", kaže Dačić.

U Srbiji ima 45.000 policajaca, a potrebno je oko 57.000. Naročito nedostaju uniformisana lica, pogotovo u Beogradu, gde je popunjenost 70 odsto, na granicama moramo da povećamo broj policajaca jer to traži EU, dok nam je broj vatrogasaca po stanovniku manji nego u Albaniji, rekao je ministar.

Na pitanje o tome kolika je plata policajaca, Dačić je rekao da su plate različite, a prosečna plata u celom MUP-u je oko 42.000 dinara. "Ipak, ironično je i nepravedno da komunalni policajac ima veću platu od pravog policajca jer su rizik i obaveze koje pripadnik MUP-a snosi daleko veći", ukazao je ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Štrajkovi, Policija

Ličnosti: Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Policijski sindikat Srbije sutra nastavlja štrajk protestima

    19. oktobar 2011. 17:10 |

  • Policijski sindikat Srbije i danas u štrajku

    11. oktobar 2011. 15:10 |

  • Dačić: Obezbedićemo red i mir u Banji Koviljači

    02. novembar 2011. 14:11 |