emg home

RSS

Miletić: Uvažena vojna neutralnost Srbije

15. jun 2011. | 11:55

Izvor: Emg.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić ocenio da je Strateška vojna konferencija koja se završava danas bila uspešna i da će rezultirati snažnom saradnjom s partnerskim zemljama. On je rekao da vojna neutralnost uvaćena i da su vrata za saradnju Vojske Srbije i NATO-a otvorena.

"O modelu saradnje odlučuje Srbija. Želimo da koristimo iskustva NATO-a u oblasti vojne organizacije, obuke, da razvijamo liderstvo", istakao je Miletić.

Admiral Đanpaolo di Paolo, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, rekao je da su razgovori o modifikaciji Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova u delu koji se odnosi na vazdušnu zonu bezbednosti u toku. On je podsetio da je Vojno-tehnički sporazum jednom već modifikovan. "Videćemo u kom pravcu će ići", kazao je on na konferenciji za novinare posle razgovora s Miletićem. 

Miloje Miletić je rekao da postoji potreba da se o tome razgovara i da je Vojno-tehnički sporazum značajan i za Srbiju i za NATO i da rešavanje određenih pitanja doprinosi relaksaciji ukupnih odnosa. "O određenim pitanjima se međutim odlučuje na daleko višem nivou i odluke ne mogu doneti Vojni komitet NATO-a niti Vojska Srbije. Odluke se donose na političkom nivou", objasnio je MIletić. 

Đanpaolo di Paolo se saglasio da je konferencija bila uspešna i da prisustvo vojnih predstavnika iz oko 50 zemalja pokazuje da NATO-članice i njihovi partneri prepoznaju značaj Srbije. "Poštujemo pravo svakog partnera da bira nivo svog angažmana u saradnji s NATO-om. Srbija je značajan partner i radujemo se jačanju saradnje na način koji odgovara potrebama i željama Srbije", istakao je on. 

Miletić je rekao da posle konferencije neće biti zaključaka niti posebnih saopštenja, već će biti analizirana dokumenta. 

Di Paolo je dodao da su najveći izadovi i za NATO i za zemlje koje nisu članice tog saveza terorizam. "Zbog toga je neophodno da radimo zajedno", naglasio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vojna pitanja

Ličnosti: Miloje Miletić, Đanpaolo di Paolo

Institucije: NATO, Vojska Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Biler i Miletić istakli dobru saradnju Vojske Srbije i KFOR-a

    31. avgust 2011. 17:08 |

  • Rasmusen: Intervencije NATO-a moguće i bez rezolucije SB UN

    29. oktobar 2011. 11:10 |

  • Usvojena rezolucija kojom se zavrsava misija NATO u Libiji

    27. oktobar 2011. 17:10 |