emg home

RSS

Međunarodni dan izbeglica

20. jun 2011. | 09:37 14:29

Izvor: Beta, Emg.rs

Grad: Njujork

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio danas da ni 20 godina od dolaska prvih izbeglica u Srbiju nisu rešeni svi problemi te populacije i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u ostvarenju pre svega imovinskih ali i svih ostalih prava Srba izbeglih iz Hrvatske.

"Tražićemo od prijatelja iz međunarodne zajednice da pomognu trajno, transparentno i svima dostupno ostvarenje prava i rešenja", poručio je Cucić povodom Međunarodnog dana izbeglica, 20. juna.

Cucić je napomenuo da je prava ostvarilo 98 odsto izbeglih iz Bosne i Hercegovine, dok više od 500.000 Srba iz Hrvatske još čeka na ostvarenje imovinskih ili prava na isplatu penzija. "U Hrvatskoj je problem mnogo kompleksan. Navršava se 15 godina od početka pregovora, koji su u nekoliko navrata prekidani. Meni je drago da je međunarodna zajednica prepoznala važnost tih pitanja", kazao je Cučić.

Komesar za izbeglice je napomenuo da u Srbiji ima oko 74.000 osoba koje 20 godina od dolaska u Srbiju još imaju izbeglički status, a ima i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova. On je podsetio da je u kolektivnim izbegličkim centrima bilo smešteno oko 6.000 ljudi, a taj broj smanjen je za oko 2.000. Do kraja godine predviđeno je zatvaranje 15 centara. "Nijedan čovek koji bude izašao iz kolektivnog centra neće otići na ulicu", kazao je Cucić.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta poručio je da proces pomirenja i ponovnog uspostavljanj poverenja između Srbije i Hravstke ne treba da ide preko leđa izbeglica. "Mi jesmo za pomirenje, ali uz ostvarenje svih naših prava", kazao je Linta.

On je napomenuo da izbeglička udruženja nemaju ništa protiv evropskih integracija Hrvatske, ali da od evropskih zvaničnika zahtevaju da insistirnje na tome da Hrvatska pre zvaničnog pristupanja EU omogući ostvarenje svih prava izbeglim Srbima.

Predstavnica UNHCR-a u Srbiji Ljubinka Mitrović kazala je da ta organizacija sprovodi istržaivanje o hitnim potrebama raseljeničke populacije u Srbiji i da je prema sadašnjim podacima pomoć preko potrebna za oko 97.000 interno raseljenih sa Kosova.

Međunarodni dan izbeglica, 20. jun, obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje u vrhu evropske i svetske liste prema broju izbeglih i prognanih. Statistika pokazuje da je Srbija sa oko 300.000 izbeglih i prognanih prva u Evropi i 12. u svetu.

 

Krkobabić: Izbeglice mogu da se vrate u Srbiju kad požele

Vicepremijer Jovan Krkobabić izjavio je da je Srbija bez odlaganja učinila da se reše problemi svih izbeglih iz Srbije i da izbeglice mogu da se vrate u zemlju kad god požele.

Kako je saopšteno, Krkobabić je na sastanku u Vladi Srbije povodom Međunarodnog dana izbeglica ocenio da problem sa susednom Hrvatskom, ni iz daleka nije rešen i da po svojoj dubini prevazilazi sve ostale. Posebno zabrinjavaju, kako je navedeno, pitanja koja Hrvatska nije ispunila čime su ugrožena elementarna prava više od 300.000 prognanih i 200.000 izbeglih iz Hrvatske.

Krkobabić je naglasio da Srbija ne želi da uspori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i izrazio je veliku zabrinutost ako se problemi skinu sa dnevnog reda, a da se pri tom ne reše. "Neophodno je mnogo strpljenja, razuma, mudrosti da se bez tenzija, na civilizovan način, ne zatvarajući oči, ti problemi, uz pomoć međunarodne zajednice, reše", piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i šef kancelarije UNHCR-a u Beogradu Edvardo Arboleda i predstavnici Asocijacije i Koalicije izbegličkih udruženja iz Hrvatske.

 

Omerović: Prioritet je povratak

 

Obezbeđenja povratka izbeglica kućama i rešenje vlasničkih prava i penzija moraju biti glavni zadaci u radu svih državnih institucija, rekao je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za rad i socijalna pitanja Meho Omerović.

"Nema regionalne stabilnosti ako svako ne može da se vrati svojoj kući ili ostvari svoja najnormalnija ljudska prava koja su temelj evropskih vrednosti u koja se svi na rečima zaklinju", naveo je on.

   

UN: Četiri petine izbeglica živi u siromašnim zemljama

Četiri petine od 15,4 miliona izbeglica u svetu živi u siromašnim zemljama, gde su im ograničeni ekonomske mogućnosti i šanse da dobiju državljanstvo, navodi se izveštaju Ujedinjenih nacija. Više od četvrtine izbeglica živi u Pakistanu, Iranu i Siriji, navodi se u izveštaju koji se ne odnosi na raseljene posle ovogodišnjih nemira na severu Afrike.

"Strahovi od priliva izbeglica u industrijalizovanim zemljama su prenaduvani ili pogrešno pomešani s pitanjem migracije", rekao je komesar UN za izbeglice Antonio Guteres i dodao da je na siromašnim zemljama ostalo da se nose s teretom pitanja izbeglica.

Pored 15,4 miliona izbeglica, što je u odnosu na 2009. povećanje za 153.000, UNHCR navodi da je prošle godine u svetu bilo 27,5 miliona interno raseljenih i da je 850.000 tražilo azil. Sve zajedno u svetu ima 43,7 miliona prinudno raseljenih ljudi, navodi UNHCR.

UNHCR navodi da mnoge izbeglice imaju problema da se integrišu u zemljama u kojima žive. "Često je slučaj da zemlja-domaćin ne želi da da državljanstvo iz političkih razloga", rekao je portaparol UNHCR.a Adrijan Edvards.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izbeglice

Ličnosti: Meho Omerović, Jovan Krkobabić, Vladimir Cucić, Antonio Gutereš, Miodrag Linta, Adrijan Edvards, Ljubinka Mitrović

Institucije: Ujedinjene nacije, Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi