emg home
RSS

Milosavljević: Vakcine po zakonu

24. jun 2011. | 09:34 14:29

Izvor: Danas, Beta

Bivši ministar za zdravlje i bivša direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje Tomica Milosavljević i Svetlana Vukajlović negirali tvrdnje da je država oštećena prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa, krajem 2009.

Zavod je krajem 2009. sklopio ugovor s Jugohemijom, uvoznikom Novartisove vakcine, čija cena je bila osam evra po dozi, dok je u isto vreme farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline nudila vakcine po ceni od 4,5 evra, ali nije učestvovala na tenderu. Milosavljević je za Danas rekao da je Glaxo ponudio niže cene vakcine nego Novartis, ali i drugačije rokove isporuke.

Prema njegovim rečima, Vlada je posle rasprave donela preliminarnu odluku da pristupi nabavci vakcina od oba proizvođača jer je epidemiološka situacija bila takva, a stručnjaci su insistirali na tome da svaki građanin treba da bude vakcinisan i da je Srbiji potrebno optimalno 7,5 miliona doza u narednom periodu.

"Tih dana se, međutim, pojavljuju neželjeni efekti vakcine Glaxoa u svetu i Vlada ponovnim razmatranjem donosi zaključak da odustane od kupovine dodatnih vakcina od njih i usvaja preporuku Zavoda da zaključi ugovor o nabavci tri miliona doza Novartisove vakcine, a da se plaćanje obavi sredstvima budžeta", rekao je Milosavljević.

Članovi Vladine radne grupe za pregovore s Glaxoom bili smo ministri Žarko Obradović i Milan Marković i ja, rekao je Milosavljević.

Svetlana Vukajlović je rekla da je nabavka vakcina bila u skladu sa zakonom i da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala nema osnova za pokretanje postupka. Ona nije želela da komentariše činjenicu da je Srbija krajem 2009. platila skoro duplo skuplje vakcinu protiv gripa nego što je morala uzimajući u obzir ponudu Glaxoa.

"Ponavljam, sve je rađeno u skladu sa zakonom, što je potvrdio i novi direktor Zavoda Aleksandar Vuksanović. Za sve postoje izveštaji i zaključci Vlade Srbije. Nemam šta da dodam, niti bilo kakvu potrebu da se branim", rekla je ona.

 

Stanković bez komentara dok traje istraga

Ministar za zdravlje Zoran Stanković rekao je danas da se zloupotrebama u zdravstvenom sistemu pre no što je on posao ministar bave istražni organi i da ne može da komentariše istragu u vezi s nabavkom vakcina protiv novog gripa.

"Šta će na kraju ispasti, videćemo, a kad to bude gotovo onda svako mora da da odgovor na ono što organi pravosuđa i tužilaštva budu utvrdili", kazao je ministar.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Novi grip, Vakcine

Ličnosti: Slobodan Milosavljević, Milan Marković, Svetlana Vukajlović, Žarko Obradović, Zoran Stanković, Aleksandar Vuksanović

Institucije: Vlada Srbije, Zavod za zdravstveno osiguranje

Kompanije: GlaxoSmithKline, Novartis


Unesite tekst komentara:

24. jun 2011. 15:11:33

| Mila

0

Nijedan pljačkaš u istoriji nije rekao jeste ja sam opljačkao državu. Obično svi kažu nisam ja to i bilo je po zakonu. Pa vi donesite bolje zakone!
U svakoj normalnoj državi već bi bili u zatvoru, a njima je omogućeno da vode polemike sa istražnim organima.
Istražitelji tragaju već mesecima ili godinama za nečim što se iz aviona vidi.
Novi direktor Vuksanović tvrdi izgleda da su oni bili u pravu. Znači i njemu je mesto sa njima.
Tomica je uništio naše zdravstvo!

24. jun 2011. 22:02:24

| doktor

0

Što se Milosavljevića tiče,ništa me više ne čudi,naravno da će se braniti.Jedino bih pitao gospođu Vukajlović a i pojedine iz RZZO:"Kako vas samo nije sramota"?Kada se proćerdaju milioni onda je sve po zakonu,ali je zato najveći problem ako mi lekari propišemo koji recept više ili koji dan ranije.Hoćete da svi budu izlečeni i zadovoljni,a da se ništa ne potroši.Verovatno treba da počnemo da vračamo,gledamo u pasulj,koristimo visak i slične gluposti.Svi vi ste najveća sramota zdravstva.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi