emg home

RSS

Tadić: Srbija će nastaviti da jača saradnju u regionu

30. jun 2011. | 12:48

Izvor: Beta

Grad: Sveti Stefan

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da će u fokusu srpskog predsedavanja ovom regionalnom inicijativom biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, napredovanje regiona ka EU i rešavanje otvorenih pitanja u regionu.

Srbija će nastaviti da radi na jačanju saradnje u regionu, rekao je Tadić na samitu na Svetom Stefanu i dodao da će zemlje regiona uskoro da se nađu u Evropskoj uniji do koje bi svi želeli da idu u istom smeru i istim tempom iako svi imaju različiti nivo ostvarenih reformi.

Na današnjem sastanku Srbija od Crne Gore preuzima jednogodišnje predsedavanje ovim procesom.

Tadić je pozdravio odluku Evropske unije da završi pretpristupne pregovore sa Hrvatskom i saopštio da je Srbija spremna da počne te pregovore sa Briselom.

Podsetio je na obavezu koju je Srbija nedavno ispunila prilikom hapšenja i izručenja Ratka Mladića i ponovio da će Srbija nastaviti da ispunjava svoje obaveze.

"Verujem da svi moramo da delimo zajedničke ciljeve da omogućimo pravdi da služi našim narodima i interesima. Ovo će nam omogućiti da krenemo dalje od prošlosti i gradimo mostove budućnosti, i u tom duhu očekujem da se služi pravdi", rekao je Tadić.

On je takođe izrazio uverenje da će biti sprovedena nezavisna istraga o navodnoj trgovina ljudskim organima na Kosovu.

Najavio je da će kroz par dana posetiti Sarajevo i izrazio punu podršku Beograda teritorijalnom integritetu BiH.

Ocenio je da postoji spremnost da se nađu rešenja za osetljivla i otvorena ptanja i da se u rešavanje tih pitanja više treba oslanjati na aktere regiona a ne na pomoć spolja.

Cilj svake od nas je da napredujemo na putu reformi. "Ako možemo, tamo gde možemo treba da pomognemo jedni drugima", naglasio je Tadić.

Ukazao je na opasnost od organizovanog kriminala i rekao da za kriminalce ne postoje granice kada države ne sarađuju. On je istakao da bi ključni prioritet država regiona trebalo da bude suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije i obećao posvećenost Srbije tom pitanju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>