emg home
RSS

Jadranka Kosor: Stvari sa Srbijom krenule na gore

01. oktobar 2011. | 13:05 21:45

Izvor: Beta, "Večernje novosti"

Grad: Zagreb

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila da međudržavni sporazumi tužilaštava Srbije i Hrvatske nisu dali željene rezultate i dodala da su stvari otad krenule na gore.

"Kad je bio slučaj Tihomir Purda, srpski predsednik Boris Tadić me je uveravao da će se neke stvari pokrenuti na bolje, ali su se pokrenule na gore", izjavila je Jadranka Kosor za Hrvatsku radioteleviziju, komentarišući beogradske optužnice i predlog zakona svoje vlade o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije. Taj zakon bi, kako je rekla, zaštitio nacionalne interese Hrvatske.

Jadranka Kosor je ocenila da međudržavni sporazumi tužilaštva Hrvatske i Srbije nisu dali željen rezultat jer je zakon Srbije iz 2003. i 2010. proširio jurisdikciju Srbije na teritoriju Hrvatske, što po međunarodnom pravu nije moguće.

   

Vukčević: Hrvatski zakon poraz pravosuđa

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević je ocenio da bi donošenje zakona u Hrvatskoj o poništenju pravnih akata koja se odnose na rat iz devedesetih bilo veoma loše i za regionalnu saradnju i za pravna načela.

Komentarišući predlog zakona koji je utvrdila Vlada Hrvatske, Vukčević je za Večernje novosti rekao da bi, ako Sabor usvoji taj predlog, regionalna saradnja jednom političkom odlukom bila vraćena na početak. "Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, i to je veoma loša poruka", ocenio je tužilac.

"Ratni zločinci bi opet mogli da trljaju ruke, bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država. Princip nekažnjivosti bi u Hrvatskoj pobedio princip pravde. To je civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja", ukazao je Vukčević.

   

Pupovac: Zakon o ništavosti optužnica ruši godine saradnje

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac ocenio je danas da bi usvajanje zakona o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije poništilo pet godina saradnje koje su donele rezultate. Pupovac je na obeležavanju 16. godišnjice stradanja srpskih civila u Varivodama rekao da ne vidi razlog zbog kog bi neko u ovom trenutku želeo da zaustavi saradnju. "Bili smo na tragu toga da se neke stvari reše i da nema više straha. Ova situacija sasvim sigurno nije prijatna za prosečnog čoveka i hrvatskog branioca", rekao je Pupovac.

On je rekao da su o optužnicama protiv ratnih funkcionera, među kojima je i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, ranije razgovarali ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, preneli su hrvatski mediji. Pupovac je dodao da mu nije jasno zašto optužnice nisu ranije izašle u javnost.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi