emg home
RSS

Josipović: Zakon o ništavosti optužnica nema svrhu

03. oktobar 2011. | 10:45

Izvor: Beta, RTS

Grad: Zagreb

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio da se predloženim zakonom o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije ne može postići željena svrha i dodao da je pitanje da li je on u saglasnosti s međunarodnim pravom.

"Jedini put je da se sedne za sto i da se dugoročno dogovori sistem po kom niko ko je počinio zločin neće izbeći pravdi. To je vrlo važno i od toga ne treba odstupiti jer će se sprečiti da se progon za ratne zločine politizuje i koristi u bilo kakve političke svrhe", rekao je Josipović novinarima.

"Jasno da je reč o političkoj poruci, s obzirom na to da su slane optužnice koje nisu sledile proceduru koja je bila dogovorena, ali takav zakon nije način rešavanja problema", ocenio je Josipović.

On je dodao da zakon, ako bude usvojen u Saboru, neće ostvariti funkciju, već će izazvati probleme jer neki koji su na srpskim optužnicama neće znati za njih i imaće problema ako budu putovali u inostranstvo.

 

Homen: Zakon problematičan sa više stanovišta

Državni sekretar u Ministarstvu za pravdu Slobodan Homen izjavio je jutros da je ideja hrvatske vlade da donese zakon po kom u toj zemlji neće važiti nijedan srpski pravni akt problematična sa stanovišta ljudskih prava i dobrosusedskih odnosa. "Tako nešto se nije desilo u modernoj praksi evropskih zemalja. Ideja hrvatske vlade je da se hrvatski državljani zaštite od odgovornosti za ratne zločine i to je problematično i sa stanovišta osnovnih ljudskih prava i sa stanovišta dobrosusedskih odnosa. Vlada ne treba da se meša u rad pravosudnih organa", rekao je Homen za RTS.

On je ocenio da to nije međunarodni standard i dodao kako očekuje da će Hrvatska dobro proceniti svoj interes za donošenje takvog zakona. "Taj zakon se ne uklapa u trend odnosa Srbije i Hrvatske. Potpisali smo ugovor o međusobnom izručenju državljana za organizovani criminal, što je bio napredak, a nakon slučaja Paravinja Hrvatska je inicirala potpisavanje sporazuma i za sva druga dela. Ovim bi se sad samo prekinula saradnja", kazao je Homen.

Prema njegovim rečima, taj zakon je predložen zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj, a u prilog toj tvrdnji ide, kako je kazao, i činjenica da Hrvatska ni do sad nje morala da postupa po srpskim optužnicama. "Uopšte im nije trebao zakon. Da je Hrvatska to uradila 1993, to bi imalo smisla, a danas, kad imaju pravni put da ne sarađuju sa Srbijom, bespotrebno je", rekao je Homen.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi