emg home
RSS

Šeks: Srbija optužnicama izigrala dogovor tužilaštava

04. oktobar 2011. | 18:46

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Potpredsednik Sabora Hrvatske Vladimir Šeks ocenio da je Srbija izigrala dogovor koji su postigli srpsko i hrvatsko tužilaštvo.

Šeks je na konferenciji za novinare u Saboru opovrgao pisanje medija da je premijerka Jadranka Kosor još u julu znala za optužnice iz Srbije protiv 44 hrvatska državljanina, uključujući njega, kao prvooptuženog, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991, koju je 1992. podnelo Vojno tužilaštvo JNA. Osim Šeksa, na optužnici su ratni funkcioneri Tomislav Merčep, Ivan Vekić i Tomislav Merčep.

Prema Šeksovim rečima, Srbija bi, prema dogovoru tužilaštava, sve optužnice, krivične prijave ili zahteve za istragu trebalo da dostavi hrvatskom tužilaštvu, koje bi to tretiralo kao prijavu. Zatim bi hrvatsko tužilaštvo, naveo je Šeks, sprovelo istragu i utvrdilo ima li osnova za postupak.

Srbija je, međutim, kako je naveo Šeks, dostavila Hrvatskoj optužnice i tražila da budu uručene optuženima.

Šeks je ponovio da je hrvatska vlada predložila zakon o ništavosti svih pravosudnih akata SFRJ, JNA i Srbije kako bi, zajedno s drugim državama SFRJ, izvršila pritisak na Srbiju da odustane od progona za ratne zločine na području drugih država, što je u nadležnosti Haškog tribunala ili lokalnog pravosuđa. Uz to, dodao je on, trebalo bi podstaći EU da pritisne Srbiju u vezi s tim. "Srbija je uzurpirala pravo da otkriva i sudi za krivična dela u nadležnosti Haškog tribunala", dodao je on.

On je rekao da je Viši sud u Beogradu 28. jula uputio Hrvatskoj optužnicu koju je resorno ministarstvo dobilo 10. avgusta, ali je optužnicu držalo u fioci 34 dana pre nego što ju je poslalo nadležnim sudovima. O optužnici, kako je rekao, premijerku nisu obavestili već je o njoj ona saznala tek 21. septembra iz medija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi