emg home
RSS

Tadić: Jednostrane akcije mogu narušiti mir

15. septembar 2011. | 10:51 16:18

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio da bi jednostrane akcije Prištine, najavljene za sutra, mogle ozbiljno da ugroze mir i stabilnost celog regiona.

"Ovo mora da se spreči", rekao je Tadić otvarajući Beogradski bezbednosni forum, čija je glavna tema "Balkan i globalna bezbednost, šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje".

Tadić je istakao da je jedino prihvatljivo rešenje za Kosovo ono koje bi proizašlo iz dijaloga u kom bi bile prevaziđene razlike.

On je upozorio da će, u slučaju da Kosovo bude nezavisno, eskalirati konflikti u mnogim državama i da će kosovski presedan učiniti nepredvidim buduće odnose. "Dešavanja na Kosovu teško su narušila osnove međunarodnih odnosa, a ako se to nastavi taj sistem će biti trajno narušen", kazao je Tadić i istakao da bi to dalo legitimitet nasilnom otcepljenju i narušavanju granica jedne suverene države.

   

Dačić: Od suštinskog značaja da se sačuva mir na Kosovu


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je od suštinskog značaja da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i da se ne desi nešto posle čega, kako se izrazio, više nema povratka.

"Veoma je bitno sačuvati mir i nerve od ishitrenih reakcija na jednu provokaciju kao što je slanje carinika na administrativne prelaze", rekao je Dačić novinarima na obeležavanju 10 godina rada Atlantskog saveta Srbije.

Dačić je negirao navode Euleksa da je pitanje carinika na administrativnim prelazima deo postignutog dogovora Beograda i Prištine i dodao da se o tome nije raspravljalo.

"Nije dogovoreno ko će učestvovati u naplaćivanju carine i gde će ići taj novac. O tome tek treba da se razgovara", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, takve aktivnosti pokušaj su da se zloupotrebi iskrena želja Srbije da se dođe do mirnog rešenja.

On je ocenio da će najave nekih delova međunarodne zajednice da podržavaju vlast u Prištini kada je reč o carini na administrativnim prelazima dodatno iskomplikovati situaciju i da ne doprinose smirivanju tenzija na severu Kosova.

Dačić je dodao da razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice moraju da se nastave jer druga međunarodna zajednica ne postoji.

On je ponovio da je Vlada Srbije spremila mere koje će preduzeti u slučaju zaoštravanja situacije kako bi pomogla građanima Srbije na severu Kosova, ali nije želeo da precizira o kojim merama se radi.

Dačić je rekao da on nije osoba koja treba da odgovara na to pitanje, ali da je ostalo još dovoljno vremena i da će predsednik Srbije Boris Tadić nastaviti da razgovara sa međunarodnim faktorima.

 
   

Konuzin ljutito o Kosovu


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin kritikovao je danas, u neuobičajeno oštrom tonu, učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

"Zar u ovoj dvorani nema Srba", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama.

Ruski ambasador je optužio NATO i Kfor da u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, a da to niko od učenika Foruma ne pominje.

Konuzin je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na današnjoj specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

On je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti.

Ruski ambasador je nakon 15-minutnog, vrlo glasnog, govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije u kojoj se održava Bezbednosni forum na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova više evropskih država, stručnjaci za spoljnu politiku i bezbednost, novinari.

Forum, koji je jutros otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, organizovali su Fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji.

 

Tadić: Sve više karata, igrača i pravila

 

Predsednik Srbije Tadić je rekao da je kriminal jedan od najvećih izazova za državu i region i da Srbija neće štedeti napore da iskoreni tu pretnju. "Niko neće ostati van zakona o nastavićemo bespoštednu borbu. Uradili smo mnogo, ali čeka nas još posla i očekujemo da se i druge države posvete borbi protiv kriminala kao što je to učinila Srbija", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je zapadni Balkan priča o uspehu u nastajanju, da odnosi u regionu nikad nisu bili bolji i da će proces pomirenja biti završen. "Moramo da posvetimo ogromnu energiju da izbalansiramo želje i potrebe i to je uloga države i onih koji je vode", kazao je on.

Tadić je naveo da međunarodnu scenu poslednjih godina karakteriše drastičan rast broja karata, igrača i pravila koji se istovremeno pojavljuju. "Više ništa nije predvidivo i zemlje poput Srbije moraju dobro da
procene međunarodne okolnosti", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi