emg home

RSS

Tadić: Srbija želi najbliže i prijateljske odnose s BiH

06. jul 2011. | 09:14 15:03

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Sarajevu da Srbija želi da razvija najbliže, prijateljske odnose sa BiH koji bi bili na najvišem kvalitativnom nivou.

Tadić je nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH novinarima rekao da su "Srbija i BiH prirodno povezane zemlje kao i narodi", ali da postoje brojna nerešena bilateralna pitanja koja treba što pre rešiti kako bi ubrzale zajednički put ka EU.

On je dodao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma ali da "ne polaže pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH", jer je garant u smislu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Tadić je podsetio da Srbija ima specijalne i posebne odnose sa Republikom Srpskom i da želi da ima takve odnose i sa Federacijom BiH kako bi sveukupni odnosi između Srbije i BiH bili na "najvišem nivou".

On je rekao i da Srbija ima dobru saradnju sa sudom u Hagu i izrazio nadu da će uskoro biti uhapšen i poslednji haški begunac Goran Hadžić.

"Isto tako očekujem i da će druge zemlje Zapadnog Balkana omogućiti da se sprovede proces u slučajevima gde postoji sumnja da su izvršeni ratni zločini", rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je danas sa tri člana Predsedništva BiH razgovarao i o ekonomskoj saradnji, ali i zajedničkom nastupu ka trećim tržištima. Takođe je ukazao da je potrebno podsticati i sportske talente koji u pozitivnom svetlu predstavljaju ceo region Balkana u svetu.

Upitan da li su "zahladneli odnosi između Beograda i Banjaluke", Tadić je rekao da su odnosi između Republike Srpske i Srbije na visokom nivou i da su jako frekventni, te da one osobe koje ga nazivaju "izdajicom" nikada ne mogu dobiti njegovu naklonost.

"Sa epitetom 'izdajnik' sam se suočavao više puta u životu i uvek sam na kraju dobijao podršku građana. Hoću li biti predsednik Srbije, to mogu odlučiti samo građani. Ja nisam samo srpski političar i predsednik, već predstavnik građana celog regiona i smatram da ovakvom politikom izražavam regionalnu odgovornost", rekao je Tadić.

On je istakao da neće nikada podržavati navijače koji skandiraju "Nož, žica Srebrenica", niti one navijače koji skandiraju "Ubij Srbina".

Naglasio je da su osnove njegove politike cilj da "naši ljudi ne budu okovani u okovima istorije".

"Ako me zato zovu izdajnikom, na takvu politiku sam ponosan", rekao je Tadić.

Upitan da li je bilo reči o hapšenjuu državljanja BiH na osnovu poternica iz Srbije, poput Ejupa Ganića, Ilije Jurišića, Jovana Divjaka, Tadić je rekao da "samo sudovi mogu da utvrde da li je neko izvršio zločin ili ne", te da nijedna osoba koja je optužena za zločine nema njegovu naklonost.

"Naše misljenje ne treba da se zasniva na osećajima. Recimo, u Srbiji, mnogi smatraju da su optuženi za ratne zlocine nevini", rekao je predsednik Srbije.

Tadić koji boravi u zvaničnoj poset BiH, tokom dana će razgovarati sa predstavnicima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, a zajednički sastanak održaće i delegacije dve zemlje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Regionalna saradnja, Evro-integracije

Lokacija: BiH

Ličnosti: Boris Tadić, Željko Komšić, Nikola Špirić, Nebojsa Radmanovic, Hido Bišćević, Bakir Izetbegović


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi