emg home

RSS

Umro kosovski policajac ranjen u sukobu sa Srbima

26. jul 2011. | 15:51 22:57

Izvor: Beta, Tanjug, Emg.rs, B92

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen snajperom u glavu u blizini administrativnog prelaza Brnjak, umro je večeras posle 22 časa, javila je televizija Klan Kosova. Povređeno troje Srba, javio je KIM radio iz Zubinog Potoka. Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije pokušali su oko 15 časova da ponovo zaposednu administrativni prelaz Brnjak.Ranjeni policajac, Enver Zumberi, prebačen je u Urgentni centar Kliničkog centra Priština oko 18 časova, ali zbog teškog stanja nije mogao da bude operisan. On je umro od posledica ranjavanja.

Specijalne jedinice ROSU ponovo su u poslepodnevnim satima uz upotrebu oružja krenule u zauzimanje prelaza Brnjak na severu Kosova, ali je ministar Goran Bogdanović negirao da su ga zauzeli.

Informacije koje prenosi i KIM radio ukazuju da ROSU nisu zauzele prelaz Brnjak.

Bogdanović je međutim potvrdio da je na severu došlo do sukoba sa Srbima i da ima povređenih.

   

Stefanović postigao dogovor s komandantom Kfora


Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas na prelazu Jarinje da se s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povuče u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na severu Kosova.

Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administartivnoj liniji sa Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, koji su radili na njima pre nego što je kosovska jedinica Rosa pokušala da preuzme prelaze.

Dogovor će biti izvršen do sutra ujutru, rekao je Stefanović.

"Predstoji teška noć i nekome može pasti napamet da ponovo jedinice Rose krenu ka severu", upozorio je Stefanović i pozvao okupljene Srbe na severu Kosova da budu budni i dežuraju da se to ne bi desilo.

Premijer Kosova Hašim Tači je ranije danas izjavio da se specijalna jedinica kosovske policije neće povući dok Granična služba Kosova ne počne normalno da radi na prelazima Brnjak i Jarinje.

Stefanović je pre sastanka okupljenima preneo pozdrave srpskog predsednika Borisa Tadića koji je građane zamolio da ni na koji način ne isprovociraju pripadnike međunarodnih snaga.

Stefanović je dodao da predstavnici Vlade Srbije pokušavaju da reše situaciju na "najbolji način".

Oko 16.45 građani su blokirali izlaz sa punkta Jarinje prema Leposaviću. U blokadu su dovezli bager, vatrogasno vozilo i stotinak putničkih vozila.

Kada je Stefanović govorio na Jarinju je bilo stotinak ljudi, a taj broj se brzo menja jer stalno pristižu novi meštani iz Leposavića.

Na prelazu su takođe i zvaničnici iz Beograda, predstavnici Euleksa i Kfora, specijalne jedinice Kfora. Iako je Priština ranije tvrdila da su na Jarinju i kosovski specijalci njih reporter agencije Beta nije video.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je oružani sukob kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povređenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane. 

 

Bogdanović: Kosovski policajci nisu na prelazu Brnjak

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je danas da su se kosovski specijalci vratili na prelaz Brnjak, ali je potvrdio da su se kod tog prelaza sukobili sa Srbima koji blokiraju put ka prelazu.

Bogdanović je za kazao da je sukob izbio kada su pripadnici specijalnih jedinica Kosova pokušali da se vrate na taj prelaz sa koga su otišli nešto pre 13 sati.

Ministar koji se nalazi na prelazu Jarinje takođe je negirao da su kosovski specijalci, kao što je tvrdila Priština, zauzeli taj prelaz.     

 

Stefanović: Srbi treba da ostanu mirni

Šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Stefanović je osudio akciju kosovskih specijalaca koji su, uz upotrebu oružja, ponovo zauzeli prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok i pozvao Srbe da ostanu mirni.

Stefanović je na prelazu Jarinje novinarima kazao da Priština akcijom na Brnjku želi da "stvari okrene u potpuno suprotnom pravcu".

"Najlakše bi bilo sada da dignemo ruke od svega, ali to može da nas lupi o glavu, samo mirno, staloženo i mudro dva koraka ispred Prištine", rekao je on.

 

Kosovski zvaničnici: Specijalci ostaju na severu

Predstavnici kosovske vlade naveli su danas da će specijalci ostati na severu Kosova i negirali da je ostvaren dogovor sa Vladom Srbije o kontroli nad prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da će specijalne jedinice ostati na severu zemlje, dok će posle njihovog povlačenja i smirivanja situacije na prelazima ostati pripadnici graničnih jedinica, među kojima će Srbi biti većina, prenela je Radio televizija Kosova.

Visoki savetnik premijera Bekim Čolaku je izjavio da nema nikakvog dogovora predstavnika Prištine i Beograda o povlačenju specijalnih jedinica sa Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Čolaku je za Radio Slobodna Evropa rekao da "do sada nema nikakvog sporazuma" i da je to pitanje "vladavine reda i zakona".

Izjava Čolakua je usledila nakon vesti agencije AP da je postignut dogovor Kosova i Srbije uz posredovanje NATO-a da se povuku specijalne jedinice Policije Kosova.

Portal Zeri.info je objavio da je iz Kliničko-bolničkog centra Kosova prema severu krenula ekipa od 16 lekara koji treba da se pobrinu za osobe povređene tokom oružanog sukoba specijalaca i lokalnih Srba na prelazu Brnjak.

   

Mihajlović: Stanje na prelazima stabilno, bez incidenata

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je stabilna i sada nema nikakvih incidenata, izjavio je danas šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Pripadnici Kfora su na oba prelaza i ja mislim da će tokom dana da se potpuno smiri situacija i u ostalim delovima", kazao je Mihajlović za RTV B92.

Kako je naveo, pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policijske službe se vraćaju i sada su na putu ka Prištini.

"Nema nikakvih razloga za zabrinutost da se nešto dešava na administartivnim prelazima", rekao je Mihajlović.

On je kazao da je noćašnji pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza "čist avanturizam" dela prištinskih vlasti i dodao da je cilj da se izazovu nemiri među srpskim stanovništvom i da se ugrozi dijalog Beograda i Prištine.

"Mislim da je deo ove akcije koje su prištinske vlasti preduzele da se Srbija natera da prekine dijalog", kazao je Mihajlović i dodao da Srbija ne treba da prekida razgovore.

Kako je rekao, za Srbiju je dijalog jedini put ka rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

"Mi ne možemo da tražimo drugu alternativu niti želimo da okrećemo leđa problemima na Kosovu i Metohiji. Ovaj inicident ima nekoliko motiva, jedan je da Priština želi da prekine dijalog i da želi da potisne u drugi plan blokadu prometa robe koja nailazi na osudu u čitavoj Evropi", rekao je Mihajlović.

On je naveo da je važno da u ovom trenutku Srbi ostanu mirni i da nemaju nikakvu naglu reakciju i dodao da se nada da će doći i do potpune stabilizacije stanja.

   


Komandant Kfora Erhard Biler, koji je sa predstavnicima Vlade Srbije na prelazu Jarinje, naredio je portugalskoj jedinici iz sastava Kfora da ode na prelaz Brnjak.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je kazao da je tokom akcije jedan policajac povređen od eksplozivne naprave i da je bilo gađanja kamenicama, ali da ozbiljnijih problema nije bilo.

Zamenik premijera Kosova i ministar za pravosuđe Hajredin Kuči izjavio je sinoć da je akcija preuzimanja prelaza legitiman akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji s međunarodnim institucijama na Kosovu, Kuči je izjavio da Vlada Kosova uvek koordinira aktivnosti s međunarodnim predstavnicima jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i celovitu državu. "U ovoj aktivnosti verujem da je došlo do koordinacije sa Euleksom i Kforom dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuči.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović upozorio je ranije danas da bi situacija na severu Kosova mogla da eskalira. "Situacija je prilično napeta, to je nepromišljen gest za koji nema obrazloženja", rekao je Ivanović. "Kad se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe, to pokazuje veoma koherentan plan", rekao je on.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je izjavio da je pokušaj kosovske policije da zauzme administrativne prelaze Jarinje i Brnjak nerazuman čin koji samo može da ugrozi stabilnost. On je rekao da je državni vrh Srbije odmah alarmirao međunarodnu zajednicu kako bi upozorio na opasnost od eskalacije nasilja. Prema Bogdanovićevim rečima, predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i on kontaktirali su Evropsku komisiju, Ujedinjene nacije, NATO i druga međunarodna tela.

Predstavnik Euleksa Nikolas Hjuton izjavio je da je veoma važno da se situacija rešava mirno i miroljubivo. On je naglasio da Euleks ni na koji način nije uključen u akciju koju sprovode specijalci Kosovske policije. "Euleks i Evropska unija u Briselu jasno su dali na znanje da problem carinskih pečata treba da bude rešen u okviru dijaloga Prištine i Beograda. Jednostana akcija jedne ili druge strane tome ne doprinosi", saopštio je on.

Sa druge strane, opozicione kosovske partije Demokratski savez Kosova (DSK) i Pokret "Samoopredeljenje" podržali su danas pokušaje kosovskih specijalaca da preuzmu Jarinje i Brnjak, prelaze ka Srbiji.

"DSK podržava svaku akciju institucija Kosova koja se zasniva na Ustavu i koja je u funkciji vladavine zakona", navodi se u saopštenju te stranke. DSK je, takođe, izrazio podršku Policiji Kosova i pozvao međunarodne institucije da podrže ostvarivanje vladavine reda i zakona na severu zemlje, gde su Srbi većina stanovnika.

"Odluka Vlade je shvatljiva, pravična i neophodna. Ovom prilikom očekujemo da se nije razmišljalo samo o prvom koraku i da postoji strategija da Kosovo postane suvereno i sa punim teritorijalnim integritetom na celoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Nasilje

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Borislav Stefanović


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Stefanović: Priština nameće nova jednostrana rešenja

    04. novembar 2011. 16:11 |

  • SNV traži poništavanje dogovora Beograda i Prištine

    04. novembar 2011. 16:11 |

  • Stefanović: Rešenje za prelaze blizu ali neće biti idealno

    02. novembar 2011. 16:11 |