emg home

RSS

EBRD odobrila EPS-u kredit od 80 miliona evra

27. jul 2011. | 15:38

Izvor: Beta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je danas Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 80 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara" (RB), kazali su u EPS-u.

Kako su kazali u EPS-u, projektom unapređenja životne sredine u RB "Kolubara" i lokalnim sredinama na području rada RB jesu obezbeđenje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada termoelektrana.

Sredstva će biti upotrebljena za kupovinu sistema za upravljanje kvalitetom uglja i za izgradnju deponije, za nabavku BTO sistema za novi površinski kop "Polje C" i kupovinu odlagača za međuslojnu jalovinu za kop "Tamnava Zapadno polje".

Prema ranijim informacijama EBRD, ukupna vrednost tog projekta je oko 165 miliona evra. Ostatak potrebnog novca obezbediće se kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) i sredstvima EPS.

RB "Kolubara", najveći ugljenokop u Srbiji, godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i obezbeđuje 75 odsto lignita za termoelektrane EPS. Iz "Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i "Morava", koje proizvode više od polovine struje potrebne Srbiji.

Grupa od tridesetak meštana Vreoca protestovala je u ponedeljak ispred predstavništva EBRD u Beogradu tražeći da banka ne odobri kredit EPS-u jer se, kako smatraju, krši zakon u postupku raseljenja zbog proširenja ugljanokopa u "Kolubari".

Elektroprivrede Srbije i EBRD su tada naveli da projekat koji će delom finansirati taj kreditor, nije povezan sa raseljenljem meštana Vreoca i izmeštanjem groblja zbog kojeg su protestovali meštani. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kredit, Energetika

Institucije: EBRD

Kompanije: EPS


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • EPS: Rešiti problem niske cene struje

    18. oktobar 2011. 09:10 |

  • Elektromreže ostaju u javnoj svojini

    30. avgust 2011. 13:08 |

  • EBRD će podržati privatni sektor u Srbiji

    03. novembar 2011. 17:11 |