emg home
RSS

Ćirić: Problem embarga rešiti u CEFTA ili arbitražom

29. jul 2011. | 15:49 16:34

Izvor: Emg.rs, Beta

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je danas da bi problem embarga Kosova na uvoz robe iz Srbije trebalo rešiti u okviru CEFTA sporazuma, ali da, ukoliko se to ne desi, može uslediti arbitraža.On je istakao da je CEFTA zamišljena kao sistem koji treba da eliminiše prepreke u trgovini i podsetio da Srbija na Kosovo plasira robu vrednu 350 miliona evra, te da ta roba, bez obzira na okolnosti, uvek nađe „put do svog kupca“.

   

Miletić: Roba iz Srbije i BiH stizaće alternativnim pravcimaRoba iz Srbije i Bosne i Hercegovine će se verovatno dopremati na Kosovo alternativnim pravcima, izjavio je danas agenciji Beta direktor Biroa Privredne komore Srbije (PKS) za regionalnu saradnju Milivoje Miletić.

Kako je rekao, mnoga preduzeća iz Srbije i BiH će naći načina da putem drugih isporučilaca dopreme robu na područje Kosova i Metohije.

"Najveću štetu će pretrpeti potrošači na KiM, jer će jedan određen broj roba na koje su potrošači navikli biti dostavljan sivim kanalima po višim cenama", istakao je Miletić.

On je dodao da će se roba iz BiH i Srbije dostavljati preko alternativnih pravaca.

"Roba iz Hrvatske će početi više da se doprema na tržište Kosova, ali ta roba je skuplja zbog troškova transporta", kazao je Miletić.

Kako je kazao, Srbija učestvuje sa 20 do 25 odsto u celokupnom kosovskom uvozu.

"U prvih šest meseci 2011. godine Srbija je izvezla preko 200 miliona evra, a uvoz je bio oko četiri miliona evra", precizirao je Miletić.

On je dodao da je deficit tekućeg platnog bilansa na Kosovu 70 odsto Bruto društvenog proizvoda, "što znači da tamo proizvodnja skoro i ne postoji.

Samoproglašeni embargo Kosova na robu iz centralne Srbije i carina od deset odsto na robu iz BiH nisu u skladu sa liberalizacijom trgovine u CEFTA regionu, rekao je Miletić.

On je ponovio da Srbija trazi od Komiteta CEFTA da proglasi odluku privremene prištinske administracije o zabrani uvoza robe iz ostatka Srbije suprotnom odredbama tog Sporazuma.

"UNMIK Kosova je potpisao taj sporazum i sada Priština ne može govoriti ni o kakvom reciprocitetu", kazao je i dodao da zbog novonastale situacije trpi ne samo Kosovo već i privreda celog regiona.

Miletić je potvrdio da su Privredna komora Srbije i Spoljnotrgovinska komora BiH uputile Sekretarijatu CEFTA zajednicko reagovanje na odluku samoproglasenog Kosova da uvede embargo na robu iz centralne Srbije i carinu od deset odsto na robu iz BiH.

Prvi put od kada je CEFTA formirana, pokreće se procedura takve vrste.

"Jednostrana odluka neke od članica CEFTA sporazuma utiče na ceo region i negativno utiče na interesovanje i dolazak stranih investitora u čitav region zapadnog Balkana", kazao je on.

Kako je istakao, ta odluka predstavlja kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma, jer je UNMIK-Kosovo potpisnik tog sporazuma i mora da omogući slobodnu trgovinu, a "nijedna potpisnica ne može jednostrano doneti mere kojima štiti sopstveno trziste".

"Osnovni partneri Kosova u robnoj razmeni, osim EU, jesu Srbija, Makedonija i Turska", naveo je Miletić.

Prema njegovim rečima, pokrivenost uvoza izvozom na KiM se u poslednjih nekoliko godina kreće između osam i 13 odsto, što znači da "oni imaju izrazit deficit u robnoj razmeni".

Trenutni predsedavajući Sporazuma o zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi je Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u ime privremenih institucija samouprave u juznoj srpskoj pokrajini.

Sporazum CEFTA predviđa da, ukoliko zadovoljavajuće resenje ne bude postignuto u roku od 90 dana od kada se neka od članica obrati predsedavajucem CEFTA, pogođena strana, u ovom slucaju Srbija i BiH, može pravnu zaštitu tražiti putem međunarodne arbitraže.

Privremena administracija na Kosmetu zabranila je 20. jula uvoz proizvoda iz ostalih delova Srbije i uvela dodatnu taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH.

Članice CEFTA su Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i UNMIK.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, CEFTA, Embargo

Lokacija: Kosovo, CEFTA

Ličnosti: Nebojša Ćirić

Institucije: CEFTA


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>