emg home
RSS

Đelić: Vlada usvaja Zakon o javnoj svojini prve nedelje septembra

19. avgust 2011. | 10:56 13:35

Izvor: Emg.rs

Odbor Vlade Srbije za privredu i finansije usvojio je danas radnu verziju Nacrta zakona o javnoj svojini. Vlada će usvojiti Nacrt u prvoj nedelji septembra, kad će biti usvojen i Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade.

“Ciljevi zakona o svojini su veća decentralizacija i bolje upravljanje imovinom”, istakao je Đelić na konferenciji za štampu.Imovina koja mora da ostane radi funkcionisanja države ostaće u njenoj nadležnosti, a ostalo će pripasti lokalnim samoupravama, objasnio je Đelić.

Vojvodini će, naglasio je, pripasti sve što je, prema Ustavu i zakonima, imovina države Srbije koju koristi Pokrajina.

On je naglasio i da će javna preduzeća poput Elektroprivrede Srbije i Železnica Srbije moći da se uknjiže samo na imovini koja je neophodna za njihovo funkcionisanje, dok će ostatak biti predmet eventualne privatizacije. Isto princip će, kako je kazao, biti primenjen i na lokalna javna preduzeća.

Prema njegovim rečima niko neće moći da se upiše kao vlasnik one imovine koju potražuju restitucionari.

Prirodna bogatstva poput mineralnih sirovina, izvora mineralne i termalne vode, ne smeju biti privatizovana, ali mogu biti data na koncesiju, rekao je Đelić.

Dobra od opšteg interesa, poljoprivredno zemljište, šume, kulturna dobra u javnoj svojini i dobra u opštoj upotrebi, putevi, tuneli ostaju državi. Ulice, parkovi, trgovi pripašće lokalnim samoupravama.

“Ako je ranije neka opština želela da popravi put morala je da prolazi kroz komplikovanu procedure, što posle usvajanja zakona neće više biti slučaj”, istakao je Đelić.

Nacrt zakona o javnoj svojini određuje šta je javna svojina, šta ne sme biti otuđeno i ko njome upravlja, zaključio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>