emg home
RSS

Advokat: Protivimo se zahtevu za dva suđenja Mladiću

25. avgust 2011. | 17:24

Izvor: Beta

Grad: Hag

Odbrana Ratka Mladića protiviće se zahtevu tužilaštva da Mladiću bude suđeno dva puta, a prvo po optužnici za genocid u Srebrenici, izjavio je danas Mladićev branilac Branko Lukić."Mi se tome protivimo, zato što to nije u našem interesu. Ako bi zahtev bio usvojen, u procesu ne bi bilo ni hronološkog, ni logičkog sleda. Mi ćemo se, dakle, zahtevu tužilaštva usprotiviti, a na sudijama je da donesu odluku", rekao je Lukić posle današnje rasprave o stanju u postupku.

Tokom rasprave, sudija Alfons Ori (Alphons Orie) dao je odbrani rok do 31. avgusta da odgovori na zahtev optužbe.

Ranijim pisanim podneskom, tužilaštvo je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podeljena na dve.

Mladiću bi, po predlogu, prvo bilo suđeno po optužnici za genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u leto 1995, a potom u odvojenom postupku, za progon nesrba širom BiH, artiljerijske napade na Sarajevo i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Na pitanje kada očekuje početak procesa, advokat Lukić je rekao da bi, po pravilima suda, odbrana trebalo da ima bar godinu dana da se pripremi za tako obiman postupak.

Lukić je kazao i da sa Mladićem, zbog njegovog zdravstenog stanje, ne može raditi na pripremama za proces duže od dva sata dnevno.

Tokom današnje rasprave, pretresno veće nagovestilo je da će od tužilaštva zatražiti da optužnicu protiv Mladića sažme na isti način na koji je to učinilo sa optužnicom protiv Radovana Karadžića.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) nagovestio je da će taj zahtev veće uputiti do kraja novembra. On se upitao i zašto do sada tužioci nisu saželi optužnicu, budući da je optužni akt u procesima Mladiću i Karadžiću isti.

General Mladić pojavio se u sudnici svežijeg izgleda nego na prethodne dve rasprave, uprkos tome što je nedavno operisan od bruha.

Sledeću raspravu o stanju u postupku, sudija Ori zakazao je za 6. oktobar, precizirajući da će rasprave biti održavane svakog meseca.

Sudija je nagovestio da će veće tužilaštvu dati rok do 15. novembra da Mladićevoj odbrani obelodani sve dokumente koji su potencijalno oslobađajući.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja

Ličnosti: Ratko Mladić


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi