emg home

RSS

Promene u vlasničkoj strukturi koncerna VAC

30. avgust 2011. | 12:18

Izvor: Beta

U medijskom koncernu VAC (WAZ) priprema se temeljna izmena vlasničke strukture, izveštavaju nemački mediji pozivajući se na informacije "Menadžer magazina" (Manager Magazin).

Jedna od suvlasnika, Petra Grotkamp, kćerka jednog od dvojice osnivača VAC-a, koja sada ima 16,67 odsto deonica, želi da kupi daljih 50 odsto za šta je ponudila 500 miliona evra.

VAC-grupa ima godišnji promet od 1,1 milijarde evra i spada u najveće nemačke medijske koncerne.

U zemlji i inostranstvu VAC ima 38 dnevnih listova, 108 magazina i časopisa, 133 oglasne i 250 novina za potrošače, kao i štamparije, radio stanice i internet-poslove. Prema navodima medija, VAC ne objavljuje poslovne izveštaje, ali se smatra da spada u medijske kompanije sa najvećom dobiti.

VAC su posle Drugog svetskog rata osnovali socijaldemokrata Erih Brost (Erich) i konzervativac Jakob Funke. Njihovi naslednici do danas upravljaju koncernom.

Petra Grotkamp je Funkeova kćerka, a prema navodima medija, troje unučadi socijaldemokrate Brosta već se složilo sa ponuđenom cenom. Za okončanje posla potrebno je da se složi još i advokat Peter Hajneman (Heinemenn), izvršilac testamenta Brostove udovice koja je umrla prošle godine.

Navodno je prvi susret advokata, koji je sin nekadašnjeg socijaldemokratskog predsednika SR Nemačke Gustava Hajnemana, i Petre Grotkamp protekao povoljno. O mogućoj izmeni u vlasničkoj strukturi su za vikend obavešteni i rukovodioci VAC-grupe.

U nemačkim medijima se do sada najčešće navodilo da su vlasnici VAC-a zavađeni, često i u otvoreno neprijateljskim odnosima, što ometa rukovođenje i zbog čega koncern i ima dva direktora - Bodo Hombah (Hombach) zastupa naslednike socijaldemokrate Brosta, a Kristijan Ninhaus (Christian Nienhaus) vlasnike iz porodice Funke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Kompanije: WAZ


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi