emg home
RSS

NVO: Izbor Kosovo ili EU lažan

07. septembar 2011. | 10:37

Izvor: Emg.rs

Više nevladinih organizacija pozvalo vlasti u Srbiji da nastave evropske integracije i da se bave lažnim izborom Kosovo ili EU.

Pozivamo donosioce političkih odluka da kao najvaažniji zadatak postave ostvariv cilj, a to je nastavak procesa evropskih integracija, kaže se u saopštenju koje su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Fond BKV, FRACTAL, Komitet pravnika za ljudska prava, CZKD, Centar za praktičnu politiku i drugi.

Nevladine organizacije smatraju da su dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i što brži početak pregovora o članstvu način za pokretanje dugoročnog ekonomskog oporavka zemlje i stvaranje boljih životnih uslova građana i konstruktivnu normalizuju odnosa Srbije i Kosova.

"Lažni izbor Kosovo ili EU nametnuo je onaj deo političke elite koji već 20 godina profitira od ekonomskog i društvenog propadanja Srbije", ukazale su nevladine organizacije i dodaju da politička opcija koja zagovara odustajanje od EU zbog Kosova nameće Srbiji napetosti i konflikt kao regionalnu i širu spoljnu politiku i pri tom čini sve da onemogući pregovore Beograda i Prištine koji jedini mogu obezbediti stabilnost u regionu i zaštititi prava Srba na Kosovu.

"U cilju stabilizacije regiona, Beograd mora da sarađuje na ukidanju paralelnih srpskih institucija na severu Kosova, stavljanju cele teritorije Kosova pod kontrolu Euleksa i ohrabrivanju Srba da se integrišu u kosovsko društvo i da se adekvatno brine o njima", smatraju nevladine organizacije. U saopštenju se kaže da bi trebalo prihvatiti ponuđenu široku autonomiju za Srbe na severu Kosova.

Za članstvo u EU i jedinu demokratsku budućnost Srbije treba što pre graditi novi nacionalni konsenzus u odnosu na Kosovo, poručile su nevladine organizacije i pozvale vlasti da pojačaju napore radi dobijanja statusa kandidata za EU i početka pregovora.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi