emg home
RSS

Srbija druga u Evropi po spremnosti na vanredne situacije

07. septembar 2011. | 14:58

Izvor: Beta

Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Austrije po broju opština pripremljenih da reaguju u vanrednim situacijama, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je to rekao u Palati federacije nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovala i specijalna izaslanica generalnog sekretara UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Volstrom.

Dačic i Volstrom ukazali su da uspešan način za sprečavanje globalnih rizika od prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa i suša podrazumeva učešće svih delova društva.

Ministar je izjavio da se Srbija priprema za promene i dopune Zakona o vanrednim situacijama u smislu usklađivanja sa standardima UN i Kjoto protokola, kao i za uspostavljanje nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Prema njegovim rečima, "to podrazumeva stvaranje tela koje će na neki način zameniti štab i voditi celu situaciju kada dođe do neke krizne situacije".

Srbija je, kako je naveo, jedna od retkih zemalja koja nije članica EU, a pridaje toliki značaj pripremama za vanredne situacije.

Dačić je podsetio da je Srbija pre dve godine donela zakon o vanrednim situacijama kojim je objedinjen rad svih relevantnih subjekata.

"Danas je sve u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, preuzeli smo nekoliko stotina zaposlenih ministarstava odbrane i ekologije. Nastavićemo reformu i izgradnju jakog sektora koja podrazumeva obuku, još bolje opremanje i rešavanje finansijskih pitanja", rekao je on.

Prema rečima ministra, to će omogućiti i izradu sistema koji će povezati sve službe za vanredne situacije pozivom na jedinstveni broj 112.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija, Vanredne situacije

Ličnosti: Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Policijski sindikat Srbije sutra nastavlja štrajk protestima

    19. oktobar 2011. 17:10 |

  • Dačić: Ove godine 21 krivična prijava zbog trgovine ljudi

    18. oktobar 2011. 13:10 |

  • Dačić i Šojgu potpisali sporazume o Centru u Nišu

    17. oktobar 2011. 12:10 |