emg home
RSS

Hleb neće poskupeti

27. septembar 2011. | 14:01 16:31

Izvor: Emg.rs, Beta

Vlada Srbije na današnjoj telefonskoj sednici produžila važenje uredbe kojom je prodajna cena hleba Sava ograničena na 44 dinara, odnosno proizvođačka na 37,33 dinara. Uredba stupa na snagu 1. oktobra, a primenjivaće se šest meseci.

Ranijom uredbom je do 30. septembra prodajna cena vekne tzv. narodnog hleba ograničena na 45,97 dinara.

Vlada je produžila i važenje uredbe o obaveznoj dnevnoj proizvodnji 40 odsto hleba od brašna tip 500.

Najviša obračunata marža, koja je deo veleprodajne cene hleba, vekne težine 500 grama, ne može biti veća od dva odsto, a marža na maloprodajnu cenu ograničena je na sedam odsto.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučen hleb.

Za nepoštovanje uredbe o maksimalnoj ceni najprodavanijeg hlaba predviđene su novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara.

 

Unija pekara: Pekari će na svoj teret sniziti cenu hleba

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas da će pekari na svoj teret sniziti cenu hleba za dva dinara u skladu sa uredbom Vlade Srbije i predložio da se ograniči i cena brašna na oko 25 dinara.

On je kazao da je Vlada Srbije ograničila cenu hleba "sava" na 44 dinara kako bi izbegla poremećaje na tržištu i sačuvala dugoročnu stabilnost cena osnovnih životnih namirnica.

Prema rečima Pralice, pekari u Srbiji ni na dosadašnjoj ceni hleba nisu imali zaradu, ali će "iako su na rubu egzistencije, uspeti da izdrže smanjenje cene hleba od dva dinara po vekni".

"U poslednje vreme pala je i cena brašna, tako da ćemo uspeti da izdržimo ovo pojeftinjenje, a pekari ni do sada nisu imali neke veće zarade od proizvodnje hleba", kazao je on.

Predsednika Unije pekara Srbije je naglasio da je za pekare veoma značajno što je ograničeno da rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cene, Hleb

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi