emg home
RSS

Šoškić: Jednocifrena inflacija u 2011.

28. septembar 2011. | 11:51

Grad: Šoškić: Jednocifrena inflacija u 2011. Inflacija u 2011. će biti jednocifrena i na nivou cilja za ovu godinu, kazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. "Inflacija ide ka inflacionom cilju i, prema našim očekivanjima, biće jednocifrena iako neki tvrde da je već dvocifrena", istakao je guverner na osmoj privrednoj konferenciji Reiffeisen u Beogradu. Šoškić je naveo da se očekuje da u prvih šest meseci 2012. inflacija bude oko četiri odsto, s mogućim odstupanjima od jedan odsto. U prvom polugođu iduće godine, kako je kazao Šoškić, ne očekuje se rast cena hrane i drugih proizvoda s regulisanim cenama, a očekuje se stabilnost agregatne tražnje. Guverner je kazao da je inflacija u prethodnom periodu ove godine imala promenljiv trend kretanja i da je bila i ispod i iznad očekivanja. Na inflaciju su u pojedinim mesecima najviše uticale cene hrane čije , 37, 8 odsto. "Bazna inflacija isključujući cene hrane je u prethodnom periodu bila relativno stabilna", istakao je Šoškić. Šoškić je kazao da javni dug Srbije poslednjih godina raste i da je dostigao granicu koju ne bi smeo da pređe. "Apsolutni nivo javnog duga može da raste samo ako imamo privredni rast", nagalasio je on. Šoškić je rekao i da u ovoj godini priliv stranih investicija ide po planu i da su one za sedam meseci bile oko milijardu evra. Prema njegovim rečima, očekuje se da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda biti 2, 5 odsto, što će biti rezultat poljoprivredne proizvodnje. Šoškić je dodao da to nikako ne znači da je Srbija izašla iz zone nedovoljnog privrednog rasta. "Nismo zadovoljni dinamikom rasta ekonomske aktivnosti, ali ona u Srbiji raste, za razliku od drugih zemalja, gde pada", rekao je Šoškić.

Inflacija u 2011. će biti jednocifrena i na nivou cilja za ovu godinu, kazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

"Inflacija ide ka inflacionom cilju i, prema našim očekivanjima, biće jednocifrena iako neki tvrde da je već dvocifrena", istakao je guverner na osmoj privrednoj konferenciji Reiffeisen u Beogradu.

Šoškić je naveo da se očekuje da u prvih šest meseci 2012. inflacija bude oko četiri odsto, s mogućim odstupanjima od jedan odsto.

U prvom polugođu iduće godine, kako je kazao Šoškić, ne očekuje se rast cena hrane i drugih proizvoda s regulisanim cenama, a očekuje se stabilnost agregatne tražnje.

Guverner je kazao da je inflacija u prethodnom periodu ove godine imala promenljiv trend kretanja i da je bila i ispod i iznad očekivanja. Na inflaciju su u pojedinim mesecima najviše uticale cene hrane čije je učešće u potrošačkim cenama visoko, 37,8 odsto. "Bazna inflacija isključujući cene hrane je u prethodnom periodu bila relativno stabilna", istakao je Šoškić.

Šoškić je kazao da javni dug Srbije poslednjih godina raste i da je dostigao granicu koju ne bi smeo da pređe. "Apsolutni nivo javnog duga može da raste samo ako imamo privredni rast", nagalasio je on.

Šoškić je rekao i da u ovoj godini priliv stranih investicija ide po planu i da su one za sedam meseci bile oko milijardu evra.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda biti 2,5 odsto, što će biti rezultat poljoprivredne proizvodnje. Šoškić je dodao da to nikako ne znači da je Srbija izašla iz zone nedovoljnog privrednog rasta. "Nismo zadovoljni dinamikom rasta ekonomske aktivnosti, ali ona u Srbiji raste, za razliku od drugih zemalja, gde pada", rekao je Šoškić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi