emg home
RSS

Stefanović: S Kuperom ću razgovarati o Jarinju i Brnjaku

05. oktobar 2011. | 09:35

Izvor: Politika, Beta

Grad: Priština

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je glavna svrha dolaska posrednika Evropske unije Roberta Kupera u petak pokušaj da se nađe rešenje za situaciju na severu Kosova i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"Kuperu ću predložiti nekoliko načina kako bi sadašnja situacija na severu i prelazima Jarinje i Brnjak mogla da bude rešena. U svakom slučaju, to je glavna svrha njegovog dolaska, uz to da vidimo nkako se može nastaviti dijalog s Prištinom, koji je zasad odložen", rekao je Stefanović za Politiku.

Izvori u Briselu su rekli da će Kuper u petak u Beogradu i u ponedeljak u Prištini nastojati da dve strane uveri u korist nastavka dijaloga, ali će biti spreman i da sasluša i učestvuje i u razgovoru o carinskim prelazima i primeni sporazuma o carinskom pečatu Kosova. Ti izvori su dodali i da će Kuper biti spreman i na razgovor o stanju na Jarinju i Brnjaku ako to bude pokrenuto u razgovorima u Beogradu.

Maja Kocijančič, portparolka predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je da je cilj Kuperovog puta da se dve strane vrate dijalogu i ponovo razgovaraju o telekomunikacijama, energetici, učešću Kosova u regionalnim organizacijama i sprovođenju dosad postignutih dogovora u dijalogu.

 

Tači: Politički razgovori nisu na stolu

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da dijalog o političkim pitanjima nije na stolu. To nije ni na čijem radnom stolu, ni Prištine, ni Brisela, ni Vašingtona. Ali smo istovremeno veoma odgovorni kad je reč o nastavku tehničkog dijaloga. Naravno, postepeno bi trebalo doći i do razumevanja i spremnosti političkog vođstva u Prištini i Beogradu za dobrosusedske sporazume i recipročna priznanja", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da će Kosovo sa Srbijom imati odnose kao i sa ostalim susednim zemljama i istakao da ceo svet podržava gradnju dobrosusedskih odnosa i zajedničke sporazume o recipročnom priznanju. "Svi su svesni da neće doći do podele Kosova i da neće biti autonomije, ni specijalnog statusa", rekao je kosovski premijer.

On je poručio svim Srbima na severu da je njihovo rešenje integracija, a ne barikade ili samoizolacija. "Definitivno nam je potreban jedan nov pristup, nova politika, zbližavanje s građanima, kako bi se osetilo pružanje ruke institucija Kosova na severu", kazao je Tači.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi