emg home

RSS

Portparol: Kfor se nada uklanjanju barikada, nije ultimatum

14. oktobar 2011. | 16:56

Izvor: Beta

NATO se nada da će Srbi na severu Kosova "narednih dana" ukloniti barikade sa administrativnih prelaza sa Srbijom i pozvao ih da mirno reše spor sa Prištinom, rekao je portparol Kfora Frenk Martin."Nadamo se da će se narednih dana naći mirno rešenje, prihvatljivo za sve strane", rekao je Martin agenciji Frans pres.

Portparol je dodao da Kfor nema "krajnji rok za uklanjanje barikada".

Snage Kfora, kako je rekao, imaju potrebu slobodnog kretanja na terenu kako bi ispunile svoju misiju garantovanja bezbednosti na severu Kosova. "To nam je zaista neophodno, ali želimo mirno rešenje", rekao je portparol Martin.

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs, govoreći o rezultatima sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, rekao je sinoć da Kfor "daje priliku lokalnom stanovništvu da tokom ovog vikenda ukloni blokade na putevima i omogući slobodno kretanje".

Portparol Martin je ukazao da nije reč o ultimatumu. "Nismo postavili ultimatum. To je nesporazum, nema roka za uklanjanje barikada", kazao je on.

Srbi na severu Kosova ne priznaju prištinske vlasti i odbijaju da one kontrolišu administrativne prelaze sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, pa su u septembru postavili barikade.

Nakon sukoba Srba i Kfora prošlog meseca, obustavljen je dijalog Beograd-Priština.

Evropska komisija saopštila je u sredu da je uslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nastavak tog dijaloga.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Barikade

Lokacija: Kosovo

Institucije: NATO, KFOR


Unesite tekst komentara:

<<

02. januar - 08. januar 2012.

>>
PON
02UTO
03SRE
04ČET
05PET
06SUB
07NED
08

Povezani naslovi