emg home

RSS

Bolji ambijent i infrastruktura za više investicija u Srbiju

26. oktobar 2011. | 14:43

Izvor: Tanjug

Srbija ima veliki potencijal za privlačenje investicija i brži razvoj, ali mora da poboljša poslovni ambijent i neophodnu infrastrukturu, ocenjeno je danas na skupu "Trgovina u regionu i mogućnost investiranja", koji su organizovali Britansko - srpska privredna komora i revizorska kompanija KPMG.

Kada je reč o fiskalnoj politici, članovi mešovite komore su preneli da na državnom nivou je sve jasno, jer su precizirane stope poreza i doprinosa, ali na lokalnom nivou investitore čeka "iznenađenje", zbog toga što svaka opština ili grad propisuje neke svoje takse.

U Srbiji je i dalje prisutno suvišno administriranje u pribavljanju različitih dokumenata i dozvola, korupcija je veoma izražena na svim nivoima i to je ono što smeta u poslovanju, čulo se na skupu.

Što se tiče priliva "svežeg" kapitala iz inostranstva u Srbiju i teze da usled krize u Evropskoj uniji on izbegava da napusti granicu "evrolenda", u raspravi je ukazano da to nije tačno zato što kapital ide tamo gde ima dobrih projekata i gde može da se zaradi.

Srbija ima makroekonomsku stabilnost, obrazovanu i motivisanu radnu snagu, razvijen bankarski sistem i stabilno političko okruženje, a uz sve to je i pred odlukom EU o dobijanju statusa kandidata za članstvo, na osnovu preporuke Evropske komisije, smatraju članovi Britansko - srpske privredne komore, koji su poručili da Srbija na putu evropskih integracija nije sama i može računati na podršku te mešovite privredne asocijacije.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Velike Britanije iz Rumunije, Mađarske i Slovenije, koji su preneli iskustva iz tranzicije zemalja u kojima su boravili.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije

Kompanije: KPMG


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi