emg home

RSS

IZIT: Poskupljenje gasa diže inflaciju 0,3 odsto

04. novembar 2011. | 14:08

Izvor: Beta

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio da će poskupljenje gasa u Srbiji uticati na rast inflacije 0,3 odsto, odnosno rast cena proizvoda prerađivačke industrije i kućne hemije.

On je na konferenciji za novinare kazao da će inflacija krajem ove i početkom naredne godine biti iznad planiranih šest odsto, ali da će ostati jednocifrena. "Inflacija nije jednocifrena zahvaljujući merama Vlade Srbije, već smanjenju cena sirovina na svetskom tržištu i povoljnijem poljoprivrednom rodu", objasnio je Đogović.

On je dodao da će krajem ove i početkom naredne godine doći do manjih talasanja inflacije, ali bez prelaska na dvocifren nivo.

Kako je rekao, sledeće godine se može očekivati i poskupljenje električne energije.

Đogović je dodao da loša pravna struktura i prekomerna administracija u Srbiji dovode do rasta mita i korupcije, što utiče na opštu društvenu krizu. "U septembru je došlo do rasta proizvodnih aktivnosti po stopi od 10,6 odsto na mesečnom nivou, ali samo zbog zatišja u avgustu uzrokovanog sezonom godišnjih odmora", kazao je on. Prema rečima Đogovića, kad se isključi taj sezonski faktor, stopa privrednog rasta je 0,8 odsto.

"U odnosu na septembar prošle godine obim industrijske proizvodnje u septembru ove godine je niži 1,8 odsto", naveo je on dodajući da je stopa privrednog rasta u prvih devet meseci ove u odnosu na taj period prošle godine manja 2,5 odsto.

Kako je Đogović kazao, spoljnotrgovinski promet je u prvih devet meseci ove godine dostigao 23,5 milijardi dinara, 24,2 odsto više nego prošle godine. "Primetno je da pored rasta i uzvoza i izvoza, sada dolazi do slabljenja stope rasta i jednog i drugog", ocenio je on.

"Proizvođači poslovanje planiraju kratkoročno i malo njih razmišlja o novim investicijama i dugoročnim ulaganjima, čime se mogu izgubiti trenutne pozicije na tržištu, odnosno ugroziti konkurentnost na svetskom tržištu", kazao je Đogović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>