emg home

RSS

Meri Vorlik: Pomoć SAD Srbiji dostigla 800 miliona dolara

31. oktobar 2011. | 11:05

Izvor: Beta

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik izjavila da su SAD investirale više od 800 miliona dolara u Srbiji u poslednjih 10 godina kroz različite programe razvojne pomoći.

Meri Vorlik je kazala da je oko 663 miliona dolara dodeljeno kroz programe Američke agencije za međunarodni razvoj za ekonomski rast i unapređenje upravljanja. "Cilj je bio je da se pomognu i promovišu reforme, posebno one koje će omogućiti Srbiji da postane članica Evropske unije. Verujemo da je napravljen značajan napredak", istakla je ambasadorka.

Prema njenim rečima, konkretnu pomoć SAD su u Srbiji pružile podrškom donošenju velikog broja zakona važnih za proces reformi i stvaranje zakonskog okvira i poslovnog ambijenta presudnog za privlačenje investicija u Srbiju. "To je veliki deo posla SAD u Srbiji, da se pomogne u stvaranju sredine koja će stimulisati investicije, stvaranje radnih mesta i ekonomski rast", kazala je Meri Vorlik.

Kako je dodala, USAID je pomogao velikom broju kompanija iz Srbije da bolje nastupa na tržištu, a postoji i bliska saradnja s velikim brojem lokanih samouprava na razvoju kapaciteta za privlačenje investicija.

Jedan od najuspešijih USAID-ovih programa u Srbiji je Projekat za ekonomski razvoj

opština, u kom su učestvovale 32 lokalne samouprave. "Te opštine su uspele da privuku 1,6 milijardi evra investicija. To je ogroman uspeh", ocenila je Meri Vorlik.

Ambasadorka je istakla i da je USAID pomogao pri osnivanju Opportunity banke u Srbiji, koja je od 2005. do sada odobrila oko 125 miliona evra kredita preduzetnicima, izbeglicama, interno raseljenim licima kojima je bio potreban kapital za početak poslovanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije

Ličnosti: Meri Vorlik

Institucije: USAID


Unesite tekst komentara:

31. oktobar 2011. 14:40:41

| Zarko

0

Nemojte vi nama da dajete 800 miliona dolara pomoci, platite 40 milijardi dolara sto ste nam porusili zemlju!

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>