emg home

RSS

Tadić: Ne mogu da potpišem dokument Preokret

06. novembar 2011. | 10:33 17:01

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa i da zato ne može da potpiše dokument "Preokret" koji su u subotu predstavili Liberalno demokratska partija (LDP) i Srpski pokret obnove (SPO).Tadić je, kako su preneli beogradski mediji, kazao da je iluzija i zabluda da bi Srbija promenom politike prema Kosovu ubrzala proces približavanja EU.

Istovremeno, naveo je Tadić, činjenica je da velike sile ne dozvoljavaju da se ono što su sprovele na Kosovu dovodi u pitanje.

"Politika na Kosovu ne može da bude kamen o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela", kazao je Tadić na zatvaranju regionalnog seminara na Kopaoniku održnog u organizaciji studenata Fakulteta političkih nauka.

Tadić je ocenio kako je neobično što ga LDP i SPO uopšte zovu da potpiše taj dokument.

On je kazao da ne može da podrži programske zahteve stranaka koje insistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvatanjem plana Martija Ahtisarija čijom bi, naveo je, primenom srpski narod potpuno nestao sa Kosova za tri decenije.

Presednik Srbije je kazao da zemlju koja se lako odriče svojih legitimnih interesa velike sile prepoznaju kao zemlju kojoj se novi uslovi postavljaju "od šale" i takva zemlja gubi kredibilitet u politici.

Tadić je naveo da svi u Evropi znaju da su interesi Srbije na Kosovu legitimni i dodao da zato niko ne traži od Beograda da eksplicitno prizna Kosovo, iako bi neke države volele da Srbija to učini implicitno.

On je poručio da će nastaviti da dograđuje i politiku koja Srbiji obezbeđuje evropsku budućnost i ekonomski prosperitet, i politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih država Srbija ne može i ne sme da se odrekne.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo evropske buduhnosti", naveo je Tadić i istakao da je ideja o odricanju od državnih interesa na Kosovu opasna i sa stanovišta evrointegracija.

Tadić je naveo da je iluzija da bi Srbija ako bi se odrekla svojih interesa na Kosovu dramatično ubrzala proces približavanja EU, a da to dokazuje i primer zvršetka saradnje sa Haškim tribunalom.

"Suština je da Srbija zadrži identitet na Kosovu i Metohiji i da dobije što joj pripada kao državi, a to je pravo na čuvanje vlastitog integriteta. To nije moguhe u konfrontaciji sa čitavim svetom", naveo je Tadić.

   

Jovanović kritikovao Tadića zbog odbijanja Preokreta


Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je danas odbijanje predsednika Srbije Borisa Tadića da potpiše proglas "Preokret" koji podrazumeva promenu kosovske politike i nastavak evropskih integracija.

"Tadić ozbiljno greši ako razuman predlog Preokreta proglašava ekstremizmom i sumnja u naš patriotizam", navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića dostavljenoj medijima.

U izjavi lidera LDP-a navodi se da Srbija nema vremena "za gubljenje", a da se potpisnici deklaracije Preokret, "najhrabriji predstavnici civilnog društva, nesporni autoriteti našeg intelektualnog, umetničkog, medijskog i javnog života".

"Mi se svojim jasnim stavom suprotstavljamo političkoj hipnozi kojom se umanjuje stvarni značaj Evrope za Srbiju. Zato ujedinjujemo sve koji su za Srbiju u Evropi i odbijamo da se povlačimo pred antievropskim uzurpatorima naše budućnosti", naglasio je Jovanović.

Lider LDP-a je ukazao da "ništa od Srba i Srbije na Kosovu neće ostati" ako Srbija 9. decembra ne dobije status kandidata za članstvo u EU i ocenio da "oduzimati evropsku budućnost Srbije znači gurati je u samoizolaciju".

Jovanović je podsetio na tešku socijalnu situaciju u zemlji - siromaštvo, nezaposlenost, mala primanja, niske investicije, loš obrazovni sistem i odlazak mladih i ocenio da se to ne može ublažiti "zabludama o Kosovu".

"To nije slika naših sposobnosti, nego cena pogrešne politike u zemlji čiji je Tadić predsednik. Ta cena će dodatno rasti i slomiti Srbiju ako tu politiku ne preokrenemo", upozorio je Jovanović.

Lider LDP-a je dodao da potpisnici Preokreta žele zemlju "promenjenih prioriteta, zemlji slobodnih građana koja je konačno pronašla mir sa sobom i susedima, društvu kojim vladaju pravo i efikasne institucije, zajednici koja ceni i podstiče znanje, rad i uspeh, razvija konkurenciju i otvara ekonomiju, modernizuje sve zaostalo".

   

Pozicioniranje pred izborePolitički analitičari ocenili su danas da poziv Liberalno demokratske partije predsedniku države da potpiše dokument o promeni kosovske politike i njegovo odbijanje predstavljaju pozicioniranje pred predstojeće parlamentarne izbore.

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Predrag Simić rekao je da najnovija dešavanja na političkoj sceni Srbije u vezi sa inicijativom LDP-a za promenu kosovske i nastavak politike evropskih integracija ukazuju da se formiraju "dve jasno izražene grupacije okupljene oko različitih predizbornih parola".

"Imaćemo jednu stranu koja govori da Evropa nema alternetivu, a druga će verovatno smatrati da nacionalni interesi, odnosno Kosovo nemaju altnernativu", rekao je Simić govoreći o pozivu LDP-a da predsednik države Boris Tadić potpiše deklaraciju koja podrazumeva promenu kosovske politike.

Simić smatra da se vladajuća Demokratska stranka, čiji je lider Boris Tadić, suočava sa problemom da se "distancira" od mišljenja da će naredni izbori dovesti do "velike koalicije" te stranke sa Srpskom naprednom strankom.

"(Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav) Nikolić prihvatio je parolu i Kosovo i Evropska unija", podsetio je Simić govoreći o političkoj sceni u Srbiji.

Simić je rekao da pitanje Evrope i Kosova predstavlja "jednu polovinu tematike" predstojeće predizborne kampanje, a da ostaje da se vidi koliko će na birače uticati socijalne teme, pre svega nezaposlenost i uslovi života.

Analitičar Dejan Vuk-Stanković rekao je da je LDP pozivom Tadiću da potpiše deklaraciju zvanu Preokret pokušala da testira njegovu spremnost da učini političke korake u skladu sa očekivanjima Evropske unije.

"Predsednik Srbije očigledno nije spreman da pređe neke crvene linije u svojoj politici prema Kosovu, barem ne u ovom trenutku i ne u osvit izborne kampanje", rekao je on.

"Jasno je da je jako mala verovatnoća da će ako ne dođe do nekih neočekivanih momenata u našoj politici po pitanju Kosova Srbija dobiti status kandidata. Posle ovogo odgovora i načina na koji predsednik Srbije razume problem Kosova jako su male šanse da zvanični stav Beograda bude u korelaciji sa onim što su očekivanja Evropske unije", ukazao je Vuk Stanković.

Vuk-Stanković je rekao da u Srbiji postoji "latentni sukob unutar same vlasti", a ne samo sukob vlasti i opozicije i da postoji "malo brige za običnog građanina, a još manje odgovornosti" za ono što se radi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Stranke

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Čedomir Jovanović


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>